Egzotyczny chia pudding z mango i kokosem + jak długo przechowywać chia pudding?

Kolejna propozycja na zdrowy i szybki deser lub przekąskę.


Ostatnio wszyscy mamy więcej czasu, ale jak to jest, że im go więcej tym mniej się chce. Planujemy wielkie pieczenie, lepienie pierogów, zwijanie gołąbków, wszystko na co normalnie nie ma czasu, jednak i tak bywają dni kiedy po prostu się nie chce i najlepiej zamówić jedzenie z dostawą do domu i nie ruszać się z kanapy. Ja zawsze staram się mieć na takie dni przyszykowane awaryjne posiłki.

Mrozić można prawie wszystko. Dzisiaj w skrócie opiszę jak przechowywać i mrozić chia pudding, bo to też można, ekologicznie, w słoiku 🙂

Jak długo przechowywać chia pudding w lodówce?

Chia pudding to bardzo wygodny sposób na zrobienie zapasowych deserów. Można je ‘nastawić’ do pęcznienia w dużym słoiku i później rozdzielić na mniejsze porcje z różnymi dodatkami. W lodówce najlepiej trzymaj je do 5 dni. Nie ma tutaj różnicy, czy zrobimy na roślinnym mleku, czy na krowim.


Jak długo przechowywać chia pudding w zamrażarce?

W zamrażarce możemy trzymać nawet do kilku miesięcy. Taki zamrożony chia pudding wyjmij na noc do lodówki i rano będzie gotowy do zjedzenia 🙂 Możesz też rano wyłożyć na blat i potrzymać z godzinę żeby uzyskał temperaturę pokojową.

Ja mrożę w małych słoiczkach i zawsze zostawiam trochę miejsca na powietrze – podczas mrożenia płynnych produktów powiększają one swoją objętość więc trzeba zostawić im trochę wolnej przestrzeni.

Mrożę same nasionka wymieszane z mlekiem, po pół godzinie, tak żeby zaczęły żelować. Przed samym mrożeniem mieszam i dodaje ewentualny słodzik, aromat waniliowy, kakao, kurkumę lub inne dodatki, które wmieszam w masę. owoce i orzechy dodaję po rozmrożeniu, na wierzch.

Egzotyczny chia pudding z mango i kokosem + jak długo przechowywać chia pudding?

Recipe by DietaWplanach
Porcje

1

porcja
Kalorie

250

kcal

Składniki

  • Nasiona chia – 2 łyżki

  • Mleko – 3/4 szklanki

  • Erytrol – płaska łyżeczka

  • Mango mrożone lub świeże – garść

  • wiórki lub chipsy kokosowe – 2 płaskie łyżki

Wykonanie

  • Wymieszaj mleko, erytrol lub inny słodzik razem z nasionami chia i 1 łyżką zmielonych wiórków lub chipsów kokosowych.
  • Odłóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodowi dokładnie wymieszaj.
  • Mango zblenduj i dodaj do puddingu. Posyp resztą kokosa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.