Takie zimowe rozgrzewające czekolady są świetnym sposobem na pyszny, zdrowy napój na wieczór, do ulubionej książki, czy serialu <3 Pamiętaj żeby używać gorzkie kakao ( najlepiej surowe), nie mieszanki składające się z samego cukru ( np. popularny puchatek ).
Wszystkie poniższe przepisy uwzględniają mleka roślinne jednak jeśli chcesz, dodaj krowie.
Właściwości zdrowotne kakao:
- pyszne źródło wapnia, magnezu i żelaza,
- jest źródłem przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki,
- polifenole zawarte w kakao obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów, zwiększają przepływ krwi w mózgu, a także korzystnie wpływają na koncentrację,
- właściwości pobudzające ( kofeina i teobromina).
Czemu pisałam o tym, że najlepiej używać surowego kakao?
Co to jest? Czym różni się od zwykłego popularnego gorzkiego ?
Surowe kakao jest wytwarzane z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Dzięki temu zatrzymują się w nim enzymy, a usuwa nadmiar tłuszczu (w postaci masła kakaowego). Zwykłe, sproszkowane kakao przygotowuje się poprzez prażenie ziaren w bardzo wysokich temperaturach. Przez taki proces traci ono wiele cennych właściwości.
Cena 200 g surowego kakao to 15 – 25 zł., a cena 200 g zwykłego gorzkiego kakao to 6 – 12 zł.
KAKAO Z KARDAMONEM I TAHINI
Kakao z kardamonem i tahini
1
porcja250
kcalSkładniki
Mleko sojowe – 300 ml
Kakao – 3 łyżeczki, ok. 15 – 20 g
Miód – 1 łyżeczka
Pasta sezamowa Tahini – 1/2 łyżeczki
Kardamon – 2-3 szczypty
Wykonanie
- Mleko wlej do rondelka. Zagotuj.
- Wsyp kakao. Dobrze rozmieszaj. Ja polecam tutaj rózgę albo zwykły widelec.
- Dodaj miód, tahini i kardamon.
- Wszystko dobrze wymieszaj i przelej do ulubionego kubka.
Uwagi
- Jeśli masz w domu spieniacz do mleka, użyj go aby uzyskać piękną piankę na wierzch kakao.
- Ja użyłam mleka sojowego, bo akurat takie miałam otwarte. Oczywiście możesz użyć jakiegokolwiek chcesz 🙂
KAKAO Z MALINAMI I KOKOSEM
To jedna z tych bardziej deserowych propozycji na kakao. Pyszne, lekko słodkie, delikatnie malinowe z kokosowym aromatem. Przepis znajdziesz w poniżej :
MOCNO ROZGRZEWAJĄCE KAKAO Z KURKUMĄ, CYNAMONEM I PIEPRZEM CAYENNE
Sposób na szybkie rozgrzanie się w zimowe wieczory. To po tym przepisie zakochałam się w domowym kakao. Spróbujcie do tego osobno spienić mleko z odrobiną cynamonu. Zapach roznosi się po całym domu! Przepis zostawiam poniżej:
MOCNO ROZGRZEWAJĄCE KAKAO Z KURKUMĄ, CYNAMONEM I PIEPRZEM CAYENNE
Dajcie koniecznie znać, które jest waszym faworytem! A może macie swoje własne połączenie?