3 ulubione zimowe czekolady

Takie zimowe rozgrzewające czekolady są świetnym sposobem na pyszny, zdrowy napój na wieczór, do ulubionej książki, czy serialu <3 Pamiętaj żeby używać gorzkie kakao ( najlepiej surowe), nie mieszanki składające się z samego cukru ( np. popularny puchatek ).

Wszystkie poniższe przepisy uwzględniają mleka roślinne jednak jeśli chcesz, dodaj krowie.

Właściwości zdrowotne kakao:

  • pyszne źródło wapnia, magnezu i żelaza,
  • jest źródłem przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki,
  • polifenole zawarte w kakao obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów, zwiększają przepływ krwi w mózgu, a także korzystnie wpływają na koncentrację,
  • właściwości pobudzające ( kofeina i teobromina).

Czemu pisałam o tym, że najlepiej używać surowego kakao?
Co to jest? Czym różni się od zwykłego popularnego gorzkiego ?

Surowe kakao jest wytwarzane z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Dzięki temu zatrzymują się w nim enzymy, a usuwa nadmiar tłuszczu (w postaci masła kakaowego). Zwykłe, sproszkowane kakao przygotowuje się poprzez prażenie ziaren w bardzo wysokich temperaturach. Przez taki proces traci ono wiele cennych właściwości.

Cena 200 g surowego kakao to 15 – 25 zł., a cena 200 g zwykłego gorzkiego kakao to 6 – 12 zł.

KAKAO Z KARDAMONEM I TAHINI

Kakao z kardamonem i tahini

Recipe by DietaWplanach
Porcje

1

porcja
Kalorie

250

kcal

Składniki

  • Mleko sojowe – 300 ml

  • Kakao – 3 łyżeczki, ok. 15 – 20 g

  • Miód – 1 łyżeczka

  • Pasta sezamowa Tahini – 1/2 łyżeczki

  • Kardamon – 2-3 szczypty

Wykonanie

  • Mleko wlej do rondelka. Zagotuj.
  • Wsyp kakao. Dobrze rozmieszaj. Ja polecam tutaj rózgę albo zwykły widelec.
  • Dodaj miód, tahini i kardamon.
  • Wszystko dobrze wymieszaj i przelej do ulubionego kubka.

Uwagi

  • Jeśli masz w domu spieniacz do mleka, użyj go aby uzyskać piękną piankę na wierzch kakao.
  • Ja użyłam mleka sojowego, bo akurat takie miałam otwarte. Oczywiście możesz użyć jakiegokolwiek chcesz 🙂

KAKAO Z MALINAMI I KOKOSEM

To jedna z tych bardziej deserowych propozycji na kakao. Pyszne, lekko słodkie, delikatnie malinowe z kokosowym aromatem. Przepis znajdziesz w poniżej :

KAKAO Z MALINAMI I KOKOSEM


MOCNO ROZGRZEWAJĄCE KAKAO Z KURKUMĄ, CYNAMONEM I PIEPRZEM CAYENNE

Sposób na szybkie rozgrzanie się w zimowe wieczory. To po tym przepisie zakochałam się w domowym kakao. Spróbujcie do tego osobno spienić mleko z odrobiną cynamonu. Zapach roznosi się po całym domu! Przepis zostawiam poniżej:

MOCNO ROZGRZEWAJĄCE KAKAO Z KURKUMĄ, CYNAMONEM I PIEPRZEM CAYENNE


Dajcie koniecznie znać, które jest waszym faworytem! A może macie swoje własne połączenie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.