Zawsze myślałam, że zrobienie domowych, suszonych owoców to nie taka łatwa sprawa i trzeba mieć specjalna suszarkę. Ostatnio, przeglądając Pinterest trafiłam na przepis na domowe chipsy z jabłek. Okazało się, że nie potrzeba żadnego sprzętu, a jedynie piekarnik.
Warto wspomnieć, że takie chipsy z jabłek faktycznie przygotujemy w parę minut, ale pamiętajmy, że jeszcze zostaje czas suszenia w piekarniku. Niestety tego nie przyspieszymy. 2 godziny to minimum. Chociaż z drugiej strony nie musimy nic przekładać, ani obracać więc możemy zajść się swoimi zadaniami, a nasza zdrowa przekąska zrobi się sama.
Jabłka to jedne z moich ulubionych owoców. Kiedyś jadłam je tylko na surowo i oczywiście w szarlotce, później zaczęłam robić racuchy i zakochałam się w owsiance z jabłkiem, cynamonem i żurawiną. Ostatnio więcej kombinuję w kuchni i szukam prostych dań, które można uzyskać za pomocą kilku zwykłych składników. Myślę, że dzisiejszy przepis jak najbardziej wlicza się w te kryteria, bo potrzebujemy w zasadzie jabłek i cynamonu. Dla osłody warto dodać również jakiś słodzik, można cukier lub miód, ale ja najczęściej wybieram erytrol.

Jak już jesteśmy w temacie jabłek to polecam spróbować ten przepis:
O tym, czemu warto uwzględniać w swojej diecie cynamon i inne przyprawy, pisałam tutaj:
Takie chipsy z jabłek to też świetny sposób na wprowadzenie przytulnej, jesiennej atmosfery. Zapach cynamonu, który unosił się jeszcze długo po upieczeniu był cudowny!
Śmiało testuj chipsy domowe z innych owoców! Myślę, że gruszka i marchewka nada się idealnie. Ja mam w planach jeszcze spróbować takiej suszonej wersji ananasa.
Domowe, cynamonowe chipsy z jabłek
40
chipsów25
kcalSkładniki
Jabłka – 2 spore sztuki słodkiej odmiany
Cynamon – 3 łyżeczki
Erytrol lub inny słodzik/ cukier/ miód – 3 łyżeczki
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Wykonanie
- Jabłka umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wytnij środki.
- Plasterki nasmaruj cynamonem wymieszanym z erytrolem.
- Piekarnik nagrzej do 95 C.
- Jabłka ułóż na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie nasmarowanej olejem. Piecz około 2-3 godziny.
