Chipsy z jabłek – proste, zdrowe i pyszne.


Zawsze myślałam, że zrobienie domowych, suszonych owoców to nie taka łatwa sprawa i trzeba mieć specjalna suszarkę. Ostatnio, przeglądając Pinterest trafiłam na przepis na domowe chipsy z jabłek. Okazało się, że nie potrzeba żadnego sprzętu, a jedynie piekarnik.

Warto wspomnieć, że takie chipsy z jabłek faktycznie przygotujemy w parę minut, ale pamiętajmy, że jeszcze zostaje czas suszenia w piekarniku. Niestety tego nie przyspieszymy. 2 godziny to minimum. Chociaż z drugiej strony nie musimy nic przekładać, ani obracać więc możemy zajść się swoimi zadaniami, a nasza zdrowa przekąska zrobi się sama.

Jabłka to jedne z moich ulubionych owoców. Kiedyś jadłam je tylko na surowo i oczywiście w szarlotce, później zaczęłam robić racuchy i zakochałam się w owsiance z jabłkiem, cynamonem i żurawiną. Ostatnio więcej kombinuję w kuchni i szukam prostych dań, które można uzyskać za pomocą kilku zwykłych składników. Myślę, że dzisiejszy przepis jak najbardziej wlicza się w te kryteria, bo potrzebujemy w zasadzie jabłek i cynamonu. Dla osłody warto dodać również jakiś słodzik, można cukier lub miód, ale ja najczęściej wybieram erytrol.

chipsy z jabłek z piekarnika

Jak już jesteśmy w temacie jabłek to polecam spróbować ten przepis:

O tym, czemu warto uwzględniać w swojej diecie cynamon i inne przyprawy, pisałam tutaj:

Takie chipsy z jabłek to też świetny sposób na wprowadzenie przytulnej, jesiennej atmosfery. Zapach cynamonu, który unosił się jeszcze długo po upieczeniu był cudowny!

Śmiało testuj chipsy domowe z innych owoców! Myślę, że gruszka i marchewka nada się idealnie. Ja mam w planach jeszcze spróbować takiej suszonej wersji ananasa.

Domowe, cynamonowe chipsy z jabłek

Recipe by DietaWplanach
Porcje

40

chipsów
W porcji ( 5 chipsów)

25

kcal

Składniki

  • Jabłka – 2 spore sztuki słodkiej odmiany

  • Cynamon – 3 łyżeczki

  • Erytrol lub inny słodzik/ cukier/ miód – 3 łyżeczki

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

Wykonanie

  • Jabłka umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wytnij środki.
  • Plasterki nasmaruj cynamonem wymieszanym z erytrolem.
  • Piekarnik nagrzej do 95 C.
  • Jabłka ułóż na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie nasmarowanej olejem. Piecz około 2-3 godziny.
chipsy z jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.