Bakłażan zapiekany to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zanim zaczną pojawiać się tutaj dania obfitujące w jabłka, śliwki i dynie, mam dla Was coś innego. Bakłażany najlepsze są co prawda pod koniec wakacji, nie w październiku, ale ja o nich wyjątkowo zapomniałam i dopiero teraz widząc je w warzywniaku pomyślałam, że dawno ich nie jadłam. Patrząc po szafkach, znalazłam trochę kaszy gryczanej, w lodówce miałam jeszcze kilka pieczarek i kostkę mozzarelli. Z tych kilku składników wyszło całkiem pyszne danie!
Czego potrzebujesz:
- bakłażan – baza naszego dania, najlepsza będzie większa sztuka,
- kasza gryczana – u mnie niepalona, ale jeśli wolisz to może być klasyczna,
- pieczarki – nadają grzybowego aromatu całemu daniu,
- mozzarella w kulce – świetnie pasuje do wszelkich warzywnych zapiekanek, bo jest delikatna i cudownie się rozpuszcza,
- suszone pomidory – uzupełniają danie o kwaśny aromat, wystarczy tylko kilka,
- cebula i czosnek – nie trzeba wiele, wystarczy jeden ząbek i 1/3 cebuli,
- olej – do podsmażenia cebulki i czosnku z pieczarkami,
- przyprawy – wystarczy sól, pieprz i oregano lub majeranek.
Bakłażan w 90 % składa się z wody i 2 % błonnika, jest więc warzywem mile widzianym na diecie, na przykład redukcyjnej. Trzeba jednak uważać, bo bywa ciężkostrawny. Nie jest więc polecany małym dzieciom i osobom z problemami związanymi z układem trawiennym. Ciężkostrawna jest przede wszystkim skórka, którą zawsze możemy usunąć.
UWAGA: Bakłażanów nie jemy na surowo! Zawierają solaninę, szkodliwą dla zdrowia.
Bakłażany przechowywane w całości w lodówce pozostają twarde i świeże przez tydzień lub nawet dłużej.
Czy bakłażany można mrozić?
Można, ale polecam to jedynie, jeśli chcemy użyć je do pasty lub gulaszu/ curry. Po rozmrożeniu bakłażan zrobi się 'kapciowaty’. Nadal będzie smaczny i zdrowy, ale zdecydowanie zniszczy się jego typowa struktura.
Jeśli mrozimy, to jak?
Najlepiej będzie zrobić to krok po kroku.
- Kroimy warzywo w kosteczkę lub plasterki.
- Blanszujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Rozkładamy na desce/ talerzu i mrozimy na płasko, inaczej się zlepi.
- Po kilkugodzinnym mrożeniu w takie pozycji, przekładamy do woreczków lub pojemniczków i już takie wcześniej zamrożone kawałki mogą przebywać razem.
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY – WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 350 kcal/ 14 g białka/ 17 g tłuszczu/ 35 g węglowodanów/ 220 mg wapnia/ 100 mg magnezu/ 3 mg cynku.
Bakłażan zapiekany z kaszą i pieczarkami
2
porcje350
kcalSkładniki
Bakłażan – 1 spora sztuka
Kasza gryczana niepalona lub zwykła – 1 szklanka ugotowanej( około 60 g suchej kaszy)
Pieczarki – 4/5 sztuk
Suszone pomidory – 4 sztuki
Mozzarella – 1/2 kulki
Cebula – 1/3 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Szczypiorek – 2 łyżki posiekanego
Sól, pieprz, oregano
Wykonanie
- Kaszę gryczaną ugotuj.
- Bakłażan rozkrój wzdłuż i natnij w kratkę. Wstaw do piekarnika na 190 C, na 20 minut. Po upieczeniu ostudź.
- W między czasie podsmaż na oleju posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz, posiekany czosnek i oregano.
- Z ostudzonego bakłażana wyjmij miąższ i dodaj na patelnię, do pieczarek.
- Suszone pomidory pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Wszystko duś jeszcze parę minut.
- Farsz warzywny wymieszaj z kaszą oraz z pokrojoną w kostkę mozzarellą.
- Napełnij puste połówki bakłażana i piecz je w 190 C przez około 10 minut.
- Po zapieczeniu, posyp posiekanym szczypiorkiem.