Bakłażan zapiekany z kaszą i pieczarkami

Bakłażan zapiekany to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zanim zaczną pojawiać się tutaj dania obfitujące w jabłka, śliwki i dynie, mam dla Was coś innego. Bakłażany najlepsze są co prawda pod koniec wakacji, nie w październiku, ale ja o nich wyjątkowo zapomniałam i dopiero teraz widząc je w warzywniaku pomyślałam, że dawno ich nie jadłam. Patrząc po szafkach, znalazłam trochę kaszy gryczanej, w lodówce miałam jeszcze kilka pieczarek i kostkę mozzarelli. Z tych kilku składników wyszło całkiem pyszne danie!

Czego potrzebujesz:

  • bakłażan – baza naszego dania, najlepsza będzie większa sztuka,
  • kasza gryczana – u mnie niepalona, ale jeśli wolisz to może być klasyczna,
  • pieczarki – nadają grzybowego aromatu całemu daniu,
  • mozzarella w kulce – świetnie pasuje do wszelkich warzywnych zapiekanek, bo jest delikatna i cudownie się rozpuszcza,
  • suszone pomidory – uzupełniają danie o kwaśny aromat, wystarczy tylko kilka,
  • cebula i czosnek – nie trzeba wiele, wystarczy jeden ząbek i 1/3 cebuli,
  • olej – do podsmażenia cebulki i czosnku z pieczarkami,
  • przyprawy – wystarczy sól, pieprz i oregano lub majeranek.
bakłażan zapiekany - farsz

Bakłażan w 90 % składa się z wody i 2 % błonnika, jest więc warzywem mile widzianym na diecie, na przykład redukcyjnej. Trzeba jednak uważać, bo bywa ciężkostrawny. Nie jest więc polecany małym dzieciom i osobom z problemami związanymi z układem trawiennym. Ciężkostrawna jest przede wszystkim skórka, którą zawsze możemy usunąć.

UWAGA: Bakłażanów nie jemy na surowo! Zawierają solaninę, szkodliwą dla zdrowia.

Bakłażany przechowywane w całości w lodówce pozostają twarde i świeże przez tydzień lub nawet dłużej.

bakłażan zapiekany

Czy bakłażany można mrozić?

Można, ale polecam to jedynie, jeśli chcemy użyć je do pasty lub gulaszu/ curry. Po rozmrożeniu bakłażan zrobi się ‘kapciowaty’. Nadal będzie smaczny i zdrowy, ale zdecydowanie zniszczy się jego typowa struktura.

Jeśli mrozimy, to jak?

Najlepiej będzie zrobić to krok po kroku.

  1. Kroimy warzywo w kosteczkę lub plasterki.
  2. Blanszujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Rozkładamy na desce/ talerzu i mrozimy na płasko, inaczej się zlepi.
  4. Po kilkugodzinnym mrożeniu w takie pozycji, przekładamy do woreczków lub pojemniczków i już takie wcześniej zamrożone kawałki mogą przebywać razem.

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY – WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 350 kcal/ 14 g białka/ 17 g tłuszczu/ 35 g węglowodanów/ 220 mg wapnia/ 100 mg magnezu/ 3 mg cynku.

Bakłażan zapiekany z kaszą i pieczarkami

Porcje

2

porcje
W porcji

350

kcal

Składniki

  • Bakłażan – 1 spora sztuka

  • Kasza gryczana niepalona lub zwykła – 1 szklanka ugotowanej( około 60 g suchej kaszy)

  • Pieczarki – 4/5 sztuk

  • Suszone pomidory – 4 sztuki

  • Mozzarella – 1/2 kulki

  • Cebula – 1/3 sztuki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Olej rzepakowy – 2 łyżki

  • Szczypiorek – 2 łyżki posiekanego

  • Sól, pieprz, oregano

Wykonanie

  • Kaszę gryczaną ugotuj.
  • Bakłażan rozkrój wzdłuż i natnij w kratkę. Wstaw do piekarnika na 190 C, na 20 minut. Po upieczeniu ostudź.
  • W między czasie podsmaż na oleju posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz, posiekany czosnek i oregano.
  • Z ostudzonego bakłażana wyjmij miąższ i dodaj na patelnię, do pieczarek.
  • Suszone pomidory pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Wszystko duś jeszcze parę minut.
  • Farsz warzywny wymieszaj z kaszą oraz z pokrojoną w kostkę mozzarellą.
  • Napełnij puste połówki bakłażana i piecz je w 190 C przez około 10 minut.
  • Po zapieczeniu, posyp posiekanym szczypiorkiem.