Ta jesienna sałatka idealnie nada się jako dodatek do obiadu.
Oczywiście możemy zjeść tą sałatkę solo, bez dodatków. Ja jadłam ją właśnie w takiej wersji, ale myślę, że najlepiej ten przepis posłuży jako baza pod pełne danie z ciepłym składnikiem. Myślałam o batacie lub dyni z piekarnika, żeby było bardziej jesiennie. Można też dodać przykład zamarynowane i upieczone tofu lub kurczaka/ indyka.
Wszystkie składniki, które potrzebujemy są gotowe do użycia i nie trzeba nawet nic specjalnie siekać (poza szczypiorkiem).
Ta sałatka jesienna jest o tyle uniwersalna, że możemy ją zrobić jako dodatek do obiadu, sałatkę na imprezę, albo bazę do sałatki z czymś ciepłym.

Jeśli masz ochotę na więcej jesiennych inspiracji, spróbuj tego:
Co myślicie o takich przepisach? Dla mnie to super sposób na urozmaicenie jadłospisu. Przy braku czasu i pomysłu, bo możesz dwa dni pod rząd zrobić tą samą bazę, ale wymienić ciepły składnik.
Przykład pełnowartościowego obiadu z naszą jesienną sałatką
- Sałatka + grillowany kurczak + ryż
2. Sałatka + pieczone tofu + grzanki pełnoziarniste
3. Sałatka + łosoś pieczony z batatami
Co potrzebujemy?
Mix sałat – gotowy lub skomponowany przez nas. Ja często mieszam szpinak z roszponką i zblanszowanym jarmużem.
Fasola czerwona – u mnie w 95 % dań występuje gotowa, z puszki. Zazwyczaj po prostu nie pomyślę wcześniej żeby suszone strączki odpowiednio długo wymoczyć.
Żurawina suszona – nadaje sałatce kwaśnego, ‘żywego’ smaku i bardzo fajnie komponuje się z bardziej mdłą fasolą.
Oliwki – ja wybieram te duże, ciemne z pestkami, bo przypominają mi te prawdziwe, greckie!
Hummus – twój ulubiony, gotowy lub domowy. Gotowe hummusy mają lepsze i gorsze składy ale używamy go tutaj niewiele więc nie zbytnio bym się tym nie przejmowała.
Szczypiorek – świetny sposób dla osób, które tak jak ja, nie przepadają za surową cebulą.
Oliwa z oliwek – możesz zamiast niej użyć innego oleju roślinnego, chociaż ja polecam używanie oliwy ze względu na jej korzystne właściwości.
W porcji: 440 kcal/ 12 g białka/ 25 g tłuszczu/ 46 g węglowodanów/ 60 mg magnezu/ 3 mg żelaza/ 216.80 μg β-karotenu.
Jesienna sałatka na zimno
1
porcja440
kcalSkładniki
Mix sałat – 3 garści
Fasola czerwona z puszki – 1/3 puszki
Żurawina suszona – 1/2 garści
Oliwki (najlepiej ciemne, z pestką) – 5/6 sztuk
Hummus – 3 łyżki (u mnie paprykowy)
Szczypiorek – 1 łyżka posiekanego
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wykonanie
- Sałatę ułóż na talerzu. Dodaj fasolę, oliwki i żurawinę.
- Na wierzch dodaj hummus, polej oliwą i posyp szczypiorkiem.
- Możesz dodać soli i pieprzu.