Przepis na owsiane naleśniki to szybki sposób na zdrowe śniadanie. Potrzebujesz tylko kilku produktów, a głównym składnikiem naleśników są płatki owsiane. Polecam wam zaopatrzyć się w elektryczny młynek do kawy. Zamiast kupować mąkę owsianą możecie sami zmielić płatki i po taniości mieć własną mąkę 🙂
Młynek do kawy przydaje mi się też do mielenia siemienia lnianego, które jak już wspominałam nie raz, lepiej spożywać właśnie świeżo zmielone. Nie kupujcie już gotowego mielonego, bo kwasy tłuszczowe o które chodzi nam w siemieniu, bardzo łatwo się utleniają, a co za tym idzie szybko tracimy wartość odżywczą takiego produktu.

Te naleśniki są super opcją dla osób na diecie bezglutenowej lub ograniczającej pszenice, wystarczy sięgnąć po BEZGLUTENOWE płatki owsiane. Co ważne, zwykłe płatki owsiane same w sobie nie mają glutenu, ale mogą być nim zanieczyszczone ( procesy produkcji, ta sama fabryka co przy produkcji np. otrębów pszennych), dlatego dla osób z celiakią lepszym wyborem będą bezglutenowe płatki, które na pewno go nie zawierają, nawet w śladowych ilościach.
Chcesz zweganizować ten przepis? Ja nie próbowałam, ale można zrobić wersję z jogurtem kokosowym lub sojowym zamiast serka. Do ciasta na naleśniki wystarczy, że dodasz mleko roślinne zamiast krowiego, a jajko zastąpisz siemieniem lnianym.

Czego jeszcze potrzebujemy?
- Mleko i jajka – jako dopełnienie ciasta na naleśniki,
- Twaróg i jogurt – razem utworzą pyszne, kremowe nadzienie,
- Jabłko i cynamon – duet idealny, świetnie pasuje do słodkiego twarożku,
- Erytrol – bardzo często używam go do słodzenia. Jego indeks Glikemiczny wynosi 0 oraz ma 0 kcal.
- Aromat waniliowy – ja używam klasycznego, w olejku aromatyzowanym.
Jeśli macie do polecenia dobry aromat waniliowy to dajcie znać! Chciałabym zmienić zwykły olejek z aromatem na coś bardziej naturalnego, ale jeszcze nie trafiłam na odpowiedni.
W jednym naleśniku: 170 kcal/ 10 g białka/ 6 g tłuszczu/ 28 g węglowodanów/ 80 mg wapnia/ 33 mg magnezu/ 1,2 mg cynku.
Owsiane naleśniki cynamonowe z białym serem i jabłkami
8
naleśników170
kcalSkładniki
Płatki owsiane lub mąka owsiana – 150 g
Jajka – 1 sztuka
Mleko (krowie lub roślinne) – 200 ml
Woda – 100 ml
Jabłka – 2 małe sztuki
Twaróg – 250 g
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Aromat waniliowy – kilka kropli
Cynamon – 1 łyżeczka do jabłek + 1/2 do ciasta
Erytrol – 1 łyżka do ciasta + 2 łyżki do twarożku
Wykonanie
- Płatki owsiane zmiel na mąkę. Ja użyłam elektrycznego młynka do kawy.
- Zmielone płatki wymieszaj z mlekiem i jajkiem. Dodaj cynamon, aromat i erytrol.
- Twaróg wymieszaj z jogurtem i eytrolem.
- Jabłka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię lub do garnuszka do niewielkiej ilości wody. Gotuj aż zmiękną( ok. 10 min). Dodaj cynamon i wymieszaj.
- Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do nich twarożek i jabłka.