Fasolka z boczniakami, w pomidorach

Kolejna propozycja na szybki obiad. U mnie w kuchni strączki są na porządku dziennym. Ten przepis to idealne danie także dla osób u których nasiona roślin strączkowych nie pojawiają się na stole zbyt często. Jest łatwe w przygotowaniu, szybkie, zdrowe i syci na wiele godzin.

Do przygotowania możesz użyć suchej fasoli, wcześniej namoczonej i ugotowanej. Ja najczęściej sięgam po tą z puszki. Jest to po prostu wygodniejsze. Pamiętaj żeby strączki z puszki, czy słoika zawsze przepłukać przed dodaniem do potrawy.

Boczniaki nadają tutaj genialną strukturę i aromat. Pieczarki niestety mogą się w tym daniu całkowicie zgubić.


Przepis na fasolkę z boczniakami, w pomidorach

Składniki: Na 3 porcje

1 puszka białej fasoli

5-6 boczniaków

1 puszka pomidorów krojonych

pół cebuli

ząbek czosnku

2 łyżki oleju

majeranek

papryka wędzona

sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Boczniaki dobrze wypłucz i pokrój w paski. Fasolkę przepłucz na sitku.
  2. Cebulę pokrojoną w półplasterki lub kostkę, podsmażaj chwilę na oleju. 2-3 minuty. Do lekkiego zarumienienia się. Wybierz większą patelnię, tak żeby zmieściła się reszta składników.
  3. Dodaj pokrojone boczniaki. Smaż kolejne 2 minuty. Dodaj czosnek. Wymieszaj.
  4. Dodaj fasolkę i puszkę pomidorów. Dobrze wszystko wymieszaj. Gotuj na patelni 5-7 minut, do częściowego odparowania płynów.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 C.
  6. Na koniec dodaj przyprawy i przełóż do żaroodpornego naczynia.
  7. Piecz w 180 C przez 15 – 20 minut, w zależności od piekarnika ale też tego na ile masa odparowała na patelni.
  8. Możesz podawać samo kaszą, ryżem, czy pieczywem.

Wartość energetyczna 1 porcji : 280 kcal/ 8 g tłuszczu/ 10 g białka/ 7 g błonnika/ 3,5 mg Fe/ 80 mg Mg/ 70 μg B9 ( kwas foliowy)