Kolejna propozycja na szybki obiad. U mnie w kuchni strączki są na porządku dziennym. Ten przepis to idealne danie także dla osób u których nasiona roślin strączkowych nie pojawiają się na stole zbyt często. Jest łatwe w przygotowaniu, szybkie, zdrowe i syci na wiele godzin.
Do przygotowania możesz użyć suchej fasoli, wcześniej namoczonej i ugotowanej. Ja najczęściej sięgam po tą z puszki. Jest to po prostu wygodniejsze. Pamiętaj żeby strączki z puszki, czy słoika zawsze przepłukać przed dodaniem do potrawy.
Boczniaki nadają tutaj genialną strukturę i aromat. Pieczarki niestety mogą się w tym daniu całkowicie zgubić.
Przepis na fasolkę z boczniakami, w pomidorach
Składniki: Na 3 porcje
1 puszka białej fasoli
5-6 boczniaków
1 puszka pomidorów krojonych
pół cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
majeranek
papryka wędzona
sól, pieprz
Wykonanie:
- Boczniaki dobrze wypłucz i pokrój w paski. Fasolkę przepłucz na sitku.
- Cebulę pokrojoną w półplasterki lub kostkę, podsmażaj chwilę na oleju. 2-3 minuty. Do lekkiego zarumienienia się. Wybierz większą patelnię, tak żeby zmieściła się reszta składników.
- Dodaj pokrojone boczniaki. Smaż kolejne 2 minuty. Dodaj czosnek. Wymieszaj.
- Dodaj fasolkę i puszkę pomidorów. Dobrze wszystko wymieszaj. Gotuj na patelni 5-7 minut, do częściowego odparowania płynów.
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Na koniec dodaj przyprawy i przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Piecz w 180 C przez 15 – 20 minut, w zależności od piekarnika ale też tego na ile masa odparowała na patelni.
- Możesz podawać samo kaszą, ryżem, czy pieczywem.
Wartość energetyczna 1 porcji : 280 kcal/ 8 g tłuszczu/ 10 g białka/ 7 g błonnika/ 3,5 mg Fe/ 80 mg Mg/ 70 μg B9 ( kwas foliowy)