Kocham ten zapach zimowych przypraw unoszący się w domu przy robieniu szarlotki, piernika, czy innych świątecznych ciast. Święta mijają i jakoś brakuje tego magicznego klimatu. Staram się wtedy przedłużyć tą atmosferę robiąc mocno aromatyczne dania. Kakao dodatkowo kojarzy mi się z tymi beztroskimi czasami dzieciństwa kiedy czasu było jakoś więcej, a rzeczy na głowie o wiele mniej.
Do posłodzenia gorzkiego kakao użyłam miodu. Zamiast miodu możesz użyć na przykład erytrolu. Erytrol – brzmi jak coś sztucznego i może niekoniecznie zdrowego. Przez Światową organizację zdrowia (WHO) został uznany jako całkowicie zdrowy i bezpieczny dodatek do żywności. Jego wartość kaloryczna jest bliska 0 kcal, dlatego też możemy go spotkać w wielu produktach ’ dietetycznych’.
Erytrol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach, winie czerwonym i niektórych wodorostach. Na skalę przemysłową uzyskuje się go podczas procesów procesów fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży.
Czujemy, że jest słodki więc jak to możliwe, że ma 0 kcal? Polega to na tym, że w ustach odczuwamy jego smak, jednak nasz organizm prawie w całości wydala go z moczem. Co ciekawe jest dobrym zamiennikiem cukru nie tylko ze względu na brak wpływu na poziom cukru we krwi ale również nie przyczynia się do powstawania próchnicy, ponieważ nie jest on fermentowany przez bakterie zasiedlające jamę ustną.
Poniżej przepis, który możecie łatwo pobrać i wydrukować – żółty przycisk PRINT.
Mocno rozgrzewające kakao z kurkumą, cynamonem i pieprzem cayenne
1
porcja230
kcalSkładniki
Mleko sojowe – 300 ml
Kakao gorzkie – 3 łyżeczki
Miód – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1/3 łyżeczki
Cynamon – 1/3 łyżeczki
Pieprz cayenne – 2-3 szczypty
Wykonanie
- Do rondelka wlej mleko. Zagotuj.
- Dosyp kakao. Dokładnie wymieszaj. Możesz użyć rózgi kuchennej albo widelca.
- Dosyp przyprawy i dodaj miód. Wymieszaj.
- Przelej do ulubionego kubka.
Uwagi
- Możesz użyć mleka krowiego lub innego mleka roślinnego.
Takie kakao ma około 100 mg magnezu, 3 mg żelaza i aż 400 mg wapnia (oczywiście jeśli wybierasz mleko fortyfikowane w wapń).
Dzienne normy żywienia dla osoby dorosłej (19 – 50 lat) to:
* 310 – 320 mg magnezu dla kobiety, 400 – 420 mg dla mężczyzny,
* 18 mg żelaza dla kobiety( w ciąży – 27 mg), 10 mg dla mężczyzny,
* 1000 mg wapnia dla kobiet i mężczyzn.