Kiedy mam rano więcej czasu kombinuje i wymyślam. Tym razem wyszły przepyszne, lekko słodkie placuszki marchewkowe. W smaku przypominają mi ciasto marchewkowe, które kocham!
Nie lubię sztywno trzymać się przepisów, wolę wykorzystywać to co mam akurat w kuchni. Dlatego dodatek jagód goji nie jest konieczny. Zamiast nich możesz dorzucić suszoną żurawinę albo rodzynki. Spróbuj też wersji z orzechami włoski, pecan albo migdałami.
Jeśli nie przepadasz za cynamonem możesz dodać zamiast niego inne przyprawy. Może kurkumę? Imbir? A może kakao? Śmiało, kombinuj! Pochwal się w komentarzu co udało Ci się skomponować 😉

Przepis na placuszki a’la ciasto marchewkowe
Placuszki a’la ciasto marchewkowe
2
porcje780
kcalSkładniki
2 jajka
1 duża marchewka
5-6 łyżek płatków owsianych
Łyżka siemienia lnianego
Garść jagód goji
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego (sojowy, kokosowy)
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 łyżka erytrolu
olej rzepakowy do smażenia
Kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie
- Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
Płatki owsiane i siemię lniane zmiel na ‘mąkę’ . Ja robię to w elektrycznym młynku do kawy. Możesz też użyć blendera. - Jajka dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj zmielone płatki, siemię lniane, startą marchew, jogurt, cynamon, sodę, aromat waniliowy i jagody goji. Wymieszaj.
- Dodaj erytrol do smaku lub jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję, nie dodawaj nic.
- Na rozgrzanej patelni smaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju, do zarumienienia.
Uwagi
- Jeśli placuszki rozpadają się na patelni dodaj więcej zmielonych płatków owsianych lub siemienia lnianego.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA – 1 porcja: 390 kcal/ 15 g białka/ 18 g tłuszczu/ 33 g węglowodanów/ 8 g błonnika/ 150 mg Ca/ 4 mg Fe/ 75 mg Mg/ 3400 μg β-karotenu/ 1,5 mg Zn.