Placuszki a’la ciasto marchewkowe

Kiedy mam rano więcej czasu kombinuje i wymyślam. Tym razem wyszły przepyszne, lekko słodkie placuszki marchewkowe. W smaku przypominają mi ciasto marchewkowe, które kocham!

Nie lubię sztywno trzymać się przepisów, wolę wykorzystywać to co mam akurat w kuchni. Dlatego dodatek jagód goji nie jest konieczny. Zamiast nich możesz dorzucić suszoną żurawinę albo rodzynki. Spróbuj też wersji z orzechami włoski, pecan albo migdałami.

Jeśli nie przepadasz za cynamonem możesz dodać zamiast niego inne przyprawy. Może kurkumę? Imbir? A może kakao? Śmiało, kombinuj! Pochwal się w komentarzu co udało Ci się skomponować 😉


Przepis na placuszki a’la ciasto marchewkowe

Placuszki a’la ciasto marchewkowe

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
Kalorie

780

kcal

Składniki

  • 2 jajka

  • 1 duża marchewka

  • 5-6 łyżek płatków owsianych

  • Łyżka siemienia lnianego

  • Garść jagód goji

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego (sojowy, kokosowy)

  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody

  • 1 łyżka erytrolu

  • olej rzepakowy do smażenia

  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie

  • Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
    Płatki owsiane i siemię lniane zmiel na ‘mąkę’ . Ja robię to w elektrycznym młynku do kawy. Możesz też użyć blendera.
  • Jajka dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj zmielone płatki, siemię lniane, startą marchew, jogurt, cynamon, sodę, aromat waniliowy i jagody goji. Wymieszaj.
  • Dodaj erytrol do smaku lub jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję, nie dodawaj nic.
  • Na rozgrzanej patelni smaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju, do zarumienienia.

Uwagi

  • Jeśli placuszki rozpadają się na patelni dodaj więcej zmielonych płatków owsianych lub siemienia lnianego.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA – 1 porcja: 390 kcal/ 15 g białka/ 18 g tłuszczu/ 33 g węglowodanów/ 8 g błonnika/ 150 mg Ca/ 4 mg Fe/ 75 mg Mg/ 3400 μg β-karotenu/ 1,5 mg Zn.