Chlebek bananowy z nasionami chia i siemieniem lnianym

Za co kocham chlebek bananowy? Za to, że można go zjeść na deser albo na śniadanie! Wszystko zależy od tego jaką wersję zrobicie. Czy wykorzystacie naturalną słodycz dojrzałych bananów, czy dosłodzicie na przykład miodem lub daktylami. Do chlebka bananowego można dodać też orzechy, suszone owoce, kakao i wszelkie przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatałowa, goździki.

Tym razem mam dla was przepis na zdrowszą wersję klasycznego chlebka bananowego. Potrzebne jest niewiele, a wszystkie składniki są ogólnodostępne. Czemu zdrowszy? Z kilku powodów. Przede wszystkich bez dodatku cukru, jedyna słodycz to ta z bananów. Druga sprawa to mąka. Wykorzystałam mąkę razową i zmielone siemię lniane. Jako dodatek wykorzystałam nasiona chia, które dodatkowo poprzez swoje ‘żelowanie’ utrzymują konsystencje i do tego przyjemnie chrupią po upieczeniu. Ostatnia sprawa to olej. Zamiast oleju kokosowego, czy masła sięgnęłam po najzwyklejszy olej rzepakowy, który w porównaniu do dwóch pierwszych w prawie 90% składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czym są wielonienasycone kwasy tłuszczowe?

W wielkim skrócie tłuszcz, który spożywamy z produktów może być w różnej formie. Mogą to być nasycone kwasy tłuszczowe, czyli te niewskazane w diecie ( mięsa, nabiał, żywność przetworzona, ale też niektóre tłuszcze roślinne np. kokosowy).

Inna grupa to kwasy tłuszczowe nienasycone. Tutaj mamy jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obie te grupy są pożądane w diecie. Dodatkowo na pewno słyszeliście o kwasach tłuszczowych omega -3 i -6. Należą one do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i to na nich, a w szczególności na omega -3 powinniśmy zwrócić uwagę. Mają one właściwości obniżające stężenie całkowitego cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy, polepszają odporność organizmu i wspomagają regenerację.

Kwasy tłuszczowe omega -3 są składnikiem o działaniu mocno przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, przez co zaleca się spożywanie produktów będących ich źródłem. Tutaj można wymienić: tłuste ryby morskie, siemię lniane, olej lniany, oliwę z oliwek, olej rzepakowy i orzechy włoskie.

Chlebek bananowy z nasionami chia i siemienem lnianym

Recipe by DietaWplanach
Porcje

10

Porcji
Kalorie

1800

kcal

Składniki

  • Dojrzałe banany – 4 sztuki

  • Mąka razowa – 1,5 szklanki

  • Jajka – 3 sztuki

  • Mleko ( u mnie sojowe waniliowe) – 0,5 szklanki

  • Olej rzepakowy – 1/4 szklanki

  • Siemię lniane ( najlepiej świeżo zmielone)- 3 łyżki

  • Nasiona Chia – 3 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka

  • Sól – 1/2 łyżeczki

  • Aromat waniliowy – kilka kropli

Wykonanie

  • Banany zblenduj z jajkami i mlekiem. Na gładką masę, bez grudek.
  • Dodaj suche składniki: mąkę, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę. Zblenduj wszystko razem.
  • Dodaj olej, nasiona chia, aromat i sól. Wymieszaj.
  • Jeśli chcesz zrobić bardziej deserową wersję możesz dodać miód, namoczone daktyle lub słodzik.
  • Wylej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 190 stopniach. Do suchego patyczka.

Uwagi

  • Nie raz już przekonałam się o tym, że każdy piekarnik żyje własnym życiem. Dlatego zawsze polecam obserwować to co się piecze i kontrolować patyczkiem. Dla jednego piekarnika 190 stopni i pół godziny to za mało, a dla drugiego za dużo. Dochodzi jeszcze kwestia formy. Jedna będzie wyższa, inna niższa co też wpływa na to jak zachowa się ciasto.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA W PORCJI ( grubszy plaster): 180 kcal/ 5 g białka/ 9 g tłuszczu/ 20 g węglowodanów.

Też czasami ratujecie się takimi zdrowszymi słodkościami, czy jednak ciasto to ciasto i musi być na białej mące i z jakimś przepysznym kremem?