Pyszna propozycja na urozmaicenie warzyw do obiadu.
Kiedy znudzą Ci się zwykłe gotowane warzywa, po prostu wrzuć je do sosu pomidorowego i ugotuj! Nic prostszego!
Puszka pomidorów to coś co w kuchni mam zawsze. Bo czego nie można zrobić ‘w sosie pomidorowym’? Zmieszamy z mleczkiem kokosowym i pastą curry, mamy sos curry, zmieszamy z mięsem mielonym mamy bolognese, dodamy do podsmażonej cebuli czosnku mamy pyszny domowy sos na pizze. Tym razem sos posłużył mi jako alternatywa do ugotowania kalafiora. Oczywiście, kto nie lubi kalafiora z wody, z masełkiem i bułką tartą.. Czasami jednak mamy ochotę na coś ostrzejszego i kwaśniejszego.
Mam nadzieję, że ten przepis posłuży Ci przy niejednym obiedzie 🙂
Nie musisz dodawać ostrej papryki, jednak takie warzywne dania lubią ostrzejsze przyprawy.
Jeśli chcesz żeby sos był bardziej kremowy, dodaj śmietankę ‘krowią’ lub sojową w wersji wegańskiej. Polecam spróbować też wersji z mleczkiem kokosowym!
Czemu warto jeść kalafior?
- Jest źródłem witaminy A, E, K, a także witamin z grupy B oraz wit. C
- Jest warzywem hipoalergicznym co oznacza, że mogą go spożywać alergicy.
- Błonnik zawarty w kalafiorze bardzo dobrze wspomaga trawienie i pracę jelit. Dzięki najnowszym badaniom wiemy, że odpowiednia ilość błonnika w diecie wpływa na obniżenie ryzyka chorób sercowo- naczyniowych, cukrzycy, a nawet raka ( na przykład raka jelita grubego).
- Jest warzywem niskokalorycznym przez co zaleca się go na wszelkiego rodzaju dietach redukcyjnych.
- Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed wolnymi rodnikami.
- Zawiera związki, m.in. Sulforafan, które mogą niszczyć i opóźniać wzrost komórek nowotworowych, a także obniżać ciśnienie krwi.
- Cholina znajdująca się w kalafiorze pozytywnie wpływa na procesy zapamiętywania i pracę mózgu.
- Można jeść go na surowo, ugotować, upiec, a nawet ukisić.
Kalafior w sosie pomidorowym z koperkiem
3
porcje380
kcalSkładniki
Kalafior – 1/2 główki
Puszka pomidorów krojonych
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Cebula – 1/2 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Koperek świeży lub mrożony – 2 łyżki
Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
Sól i pierz
Wykonanie
- W niewielkim garnku lub na głębszej patelni, na oliwie podsmażaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dodaj posiekany czosnek. Nie podsmażaj za długo, ponieważ zacznie robić się gorzki.
- Dodaj pomidory z puszki. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut.
- Dodaj umytego, podzielonego na różyczki kalafiora oraz wszystkie przyprawy. Gotuj pod przykryciem 15 minut.
- Odstaw, dodaj koperek.