Cynamonowe bułeczki bez drożdży

Cynamonowe rollsy bez drożdzy


Kocham te drożdżowe cynamonowe bułeczki, tzw. cinnamon rolls. Już od dłuższego czasu zbierałam się, żeby je zrobić ale niestety zaskoczył mnie brak drożdży w sklepach. Ma to swoje plusy, bo przez to zaczęłam kombinować i powstać przepis na cynamonowe muffinko-rollsy be drożdży.

Cynamon to chyba jedna z przypraw, które najczęściej goszczą u mnie w kuchni. Często dodaje cynamon do placuszków, owsianek, ciast, a nawet do kawy i herbaty.

Ciasto na te cynamonowe rollsy jest proste w wykonaniu i potrzeba do niego samych podstawowych składników. Mam problem jak nazwać ten wypiek, bo nie są to typowe pulchne bułeczki drożdżowe, nie są to też ‘rollsy’ cynamonowe jak z kawiarni, ani babeczki. Myślę, że to połączenie tych trzech rzeczy.

Najlepiej jest zrobić je w formie na babeczki. Ja korzystałam z takiej, która mieści 6 i starczyło mi ciasta na 1 i 2/3 formy, czyli 10 babeczko-rollsów.


Ciasto nie trzeba nigdzie odstawia po uformowaniu. “od razu można je wałkować. Uwaga, nie jest ono takie rozciągliwe jak ciasto na pierogi, czy ciasteczka, dlatego obracaj je delikatnie.


Na rozwałkowane ciasto rozsmarowałam cienką warstwę masła i posypałam cynamonem z erytrolem, ale jeśli wolisz możesz użyć cukru brązowego, białego lub innego słodzika.

Ciasto zwinęłam wzdłuż długiego boku tak, aby powstał rulon, który później pokroiłam na mniejsze kawałki. Formę na muffinki posmarowałam masłem i włożyłam w nie po jednym kawałku. W piekarniku trochę urosną więc zostaw im miejsce.


Jak to zrobić żeby wyszły najlepsze?

  1. Najważniejsze to obserwuj je w piekarniku! Jak urosną i zaczną się robić rumiane, to dobry znak. Nie trzymaj ich zbyt długo, bo wyschną i po ostygnięciu będą twarde.
  2. Uważaj na mąkę. Daj tyle żeby ciasto się nie lepiło, ale też nie przesadź z ilością, bo wiadomo, im więcej tym wygodniej się wałkuje, ale później muffinki mogą wyjść twarde.

Cynamonowe bułeczki bez drożdży.

Recipe by DietaWplanach
Porcje

10

babeczek
Kalorie

130

kcal

Składniki – ciasto

  • Mąka – 2-2,5 szklanki

  • Maślanka – 1 szklanka (zamiennie: mleko)

  • Jajka – 1 sztuka

  • Erytrol – 1/2 szklanki (zamiennie: inny słodzik/ cukier)

  • 1 łyżeczka sody

  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • SKŁADNIKI – NADZIENIE
  • Erytrol – 2 łyżki

  • Cynamon – 1 łyżeczka

  • Masło – 1 lyżeczka

Wykonanie

  • W misce wymieszaj erytrol, sodę, aromat waniliowy, jajko i sól. Dodaj maślankę i wymieszaj. Ja użyłam do tego miksera.
  • Dodawaj mąkę porcjami. U mnie starczyły 2 szklanki, być może będziesz potrzebować więcej. Cały czas miksuj na gładką masę, aż zacznie gęstnieć – wtedy trzeba wyrabiać rękami.
  • Z ciasta uformuj kulkę.Stolnicę delikatnie obsyp mąką i rozwałkuj ciasto na kształt zaokrąglonego prostokąta.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj masło, cienką warstwę. Na to posyp wymieszany erytrol z cynamonem.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tak żeby powstał długi rulon. Pokrój go na kawałki.
  • Formę w jakiej będziesz piec wysmaruj masłem. Ułóż w niej kawałki ruloników.
  • Piecz w 180°C przez około 15 minut, do momentu aż się zarumienią. Nie trzymaj ich zbyt długo. Możesz wyjąć jedną i sprawdzić, czy jest gotowa.

Zapisz się do newslettera i otrzymaj pakiet planerów

5 odpowiedzi na “Cynamonowe bułeczki bez drożdży”

Kolejny raz je robię, zamiast maślanki i mleka dodaje kefir i są naprawdę przepyszne w dobie kryzysu drożdżowego idealne ❤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *