Ta sałatka powstała przypadkowo. Chciałam złożyć jakąś kolacje, a akurat miałam zaczęte opakowanie rukoli. Dorzuciłam trochę warzyw, to co akurat miałam w lodówce. Żeby sałatka była bardziej sycąca ugotowałam soczewicę zieloną, która jest super strączkiem do sałatek, bo w porównaniu do czerwonej jest twardsza i łatwo ją ugotować 'na sypko’. Do tego dorzuciłam orzechy i pestki dyni, skroiłam trochę koperku i zmieszałam najprostszy 3 składnikowy sos.
Warzywa: Aromatyczna rukola, świeży ogórek i chrupiąca papryka.
Owoc: Kremowe awokado.
Źródło białka: Soczewica zielona.
Dodatki: Pestki dyni, orzechy pekan.
Sos: Oliwa z oliwek, sok z cytryny, koperek, miód + sos balsamiczny.
Sos balsamiczny nie jest konieczny, chociaż nadaje świetnego aromatu. Ja kupiłam małą buteleczkę już jakiś czas temu, stoi w lodówce i używam od czasu do czasu do sałatek i sosów. Myślę, że jest to produkt, który warto mieć. Nie chodzi mi tutaj o ocet balsamiczny, tylko gęsty ciemny sos. Z tego co wiem można go dostać już wszędzie. W większym markecie, czy dyskoncie to już na pewno.
Ta sałatka to niepozorne danie. Uważaj, bo zawiera dość dużo tłuszczów. Co prawda są to jedno- i wielonienasycone tłuszcze, które są bardzo pożądane w diecie, ale niestety jaki tłuszcz to by nie był swoje kalorie ma. Skąd tyle tłuszczu? Faktycznie, oliwy dałam całe dwie łyżki na kilka porcji, ale nie zapominajmy tutaj o awokado, orzechach i nasionach!
CO ZNAJDZIESZ W TEJ SAŁATCE?
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ( na całość): 920 kcal/ 30 g białka/ 65 g tłuszczu/ 37 g węglowodanów/ 23 g błonnika/ 350 mg magnezu/ 13 mg żelaza/ 495 µ g folianów/ 4060 µg beta karotenu.
Sałatka z soczewicą, awokado i orzechami pecan
3
porcje920
kcalSkładniki
Rukola – 4 garście
Papryka – 1/2 sztuki
Ogórek zielony długi – 1/3 sztuki
Awokado – 1/2 dużej sztuki
Soczewica zielona – 100 g suchej
Koperek – 1 łyżka
Orzechy Pekan – 10 sztuk ( zamiana: włoskie)
Pestki dyni – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sok z cytryny – 1 łyżka
Miód – 1 łyżeczka
Sos balsamiczny ( opcjonalnie)
sól i pieprz
Wykonanie
- Warzywa i awokado dokładnie umyj. Paprykę, awokado i ogórek pokrój w większą kostkę. Ułóż na rukoli.
- Soczewicę przepłucz i gotuj odkrytą przez 20 minut. Posól pod koniec gotowania. Ugotowaną – przepłucz pod zimną wodą.
- Soczewicę posyp na warzywa. Wymieszaj składniki sosu: oliwa, sok z cytryny, miód, koperek, sól i pieprz. Polej sałatkę.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni. Posyp sałatkę. Na koniec ułóż orzechy pekan lub włoskie. Możesz polać sałatkę ciemnym sosem balsamicznym.
W odpowiedzi na “Sałatka z soczewicą, awokado i orzechami pecan”
Czy ta sałatka jest dobra dla osób z insulinoopornością?