Za co kocham chia pudding? Jest szybki w wykonaniu, łatwo można zrobić na zapas na kilka najbliższych dni i do tego nie ma ograniczeń co do kombinacji.
Potrzebujesz tylku kilku składników:
mleko – może być krowie lub roślinne
nasiona chia – to dzięki nim utworzy się ta cudowna konsystencja
coś do posłodzenia – miód/ ksylitol/ erytrol/ daktyle/ banan
świeże lub mrożone owoce
inne dodatki
Najlepiej jest zrobić taki pudding wieczorem, wstawić do lodówki i rano już będzie gotowy. Na koniec możesz dorzucić na wierzch świeże skrojone owoce, orzechy lub nasiona.
Pudding chia jest odpowiedni dla osób z celiakią, ponieważ nasiona te nie zawierają glutenu.

Nasiona chia same w sobie nie mają prawie smaku. Stosuje się je do uzyskania żelowej konsystencji. Dzięki temu możesz kombinować z kwaśnymi, słodkimi, a nawet słonymi składnikami. Poniżej wrzucam przepis na CHIA PUDING Z MALINAMI I MASŁEM ORZECHOWYM.
Malinowy chia pudding z masłem orzechowym
1
porcja280
kcalSkładniki
Nasiona chia – 2 łyżki
Mleko – 3/4 szklanki
Erytrol – płaska łyżeczka ( lub miód, ksylitol, inny słodzik)
Maliny – garść
Masło orzechowe – 1 łyżeczka
Wykonanie
- Wymieszaj mleko, erytrol lub inny słodzik razem z nasionami chia.
- Odłóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodowi dokładnie wymieszaj.
- Maliny zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dodaj do puddingu.
- Na wierzch dodaj łyżeczkę masła orzechowego. Jeśli wolisz możesz masło dodać na pierwszym etapie i wmieszać je w cały pudding.