Malinowy chia pudding z masłem orzechowym

Za co kocham chia pudding? Jest szybki w wykonaniu, łatwo można zrobić na zapas na kilka najbliższych dni i do tego nie ma ograniczeń co do kombinacji.

Potrzebujesz tylku kilku składników:

mleko – może być krowie lub roślinne
nasiona chia – to dzięki nim utworzy się ta cudowna konsystencja
coś do posłodzenia – miód/ ksylitol/ erytrol/ daktyle/ banan
świeże lub mrożone owoce
inne dodatki

Najlepiej jest zrobić taki pudding wieczorem, wstawić do lodówki i rano już będzie gotowy. Na koniec możesz dorzucić na wierzch świeże skrojone owoce, orzechy lub nasiona.

Pudding chia jest odpowiedni dla osób z celiakią, ponieważ nasiona te nie zawierają glutenu.


Nasiona chia same w sobie nie mają prawie smaku. Stosuje się je do uzyskania żelowej konsystencji. Dzięki temu możesz kombinować z kwaśnymi, słodkimi, a nawet słonymi składnikami. Poniżej wrzucam przepis na CHIA PUDING Z MALINAMI I MASŁEM ORZECHOWYM.

Malinowy chia pudding z masłem orzechowym

Recipe by DietaWplanach
Porcje

1

porcja
Kalorie

280

kcal

Składniki

  • Nasiona chia – 2 łyżki

  • Mleko – 3/4 szklanki

  • Erytrol – płaska łyżeczka ( lub miód, ksylitol, inny słodzik)

  • Maliny – garść

  • Masło orzechowe – 1 łyżeczka

Wykonanie

  • Wymieszaj mleko, erytrol lub inny słodzik razem z nasionami chia.
  • Odłóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodowi dokładnie wymieszaj.
  • Maliny zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dodaj do puddingu.
  • Na wierzch dodaj łyżeczkę masła orzechowego. Jeśli wolisz możesz masło dodać na pierwszym etapie i wmieszać je w cały pudding.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.