Delikatne, puszyste śniadaniowe placuszki z chrupiącą chia.
Słodkie placuszki to jedno z moich ulubionych śniadań. Jest mnóstwo przepisów na to jak je zrobić; na mące, czy na płatkach owsianych, słodzić miodem, bananem, a może daktylami. Tak na prawdę z czego ich nie zrobimy, to będą pyszne!
Tym razem proponuje wam placuszki z płatków owsianych, z bananem i kokosem. Do tego kremowy jogurt naturalny i kwaśny dżem wiśniowy.
Tym razem do masy nie dodawałam żadnych owoców, a wrzuciłam nasiona chia, które świetnie zagęściły całość i dodały fajnej chrupkości.
Przepis na kokosowe placuszki z nasionami chia znajdziecie niżej. Wyjdzie z niego około 6-7 placuszków, czyli 2 porcje. Całość ma 900 kcal ( to zasługa płatków i banana), a w porcji znajdziecie około 450 kcal / 13 g białka/ 27 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 10 g błonnika.
W tych placuszkach znajdziecie również: ponad 1000 mg potasu/ ok. 400 mg wapnia (zależy od mleka) / 8 mg żelaza/ 270 mg magnezu/ 150 µg folianów.
Owsiane placuszki z nasionami chia
2
porcje400
kcalSkładniki
Płatki owsiane – 80-100 g ( 8 – 10 łyżek)
Banan – 1 sztuka
Jajko – 1 sztuka
Mleko – 100 ml
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Wiórki kokosa – 1 łyżka
Nasiona chia – 3 łyżki
Aromat waniliowy – kilka kropli
Olej rzepakowy – do smażenia
Wykonanie
- Zblenduj wszystkie mokre składniki (mleko, jajko, banana i aromat).
- Dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Zblenduj na gładką masę.
- Dosyp nasiona chia. Wymieszaj wszystko łyżką. Odstaw na 10-15 minut.
- Smaż na oleju aż zarumienią się z obu stron.
A wy co mieliście dzisiaj na śniadanie? Lubicie kombinować, czy raczej prosto, kanapki albo musli? Dajcie znać w komentarzu!