Domowe musli możesz dosypać do jogurtu, wziąć na szybko do pracy, czy zalać mlekiem. Ciepłym, czy zimnym? Jakie wybierasz kiedy na śniadanie jesz płatki?
Co prawda piszę ten post jedząc granolę, którą robiłam jakiś czas temu. Pełną orzechów, suszonych śliwek, moreli i oczywiście z cynamonem! Ale właśnie, czym różni się musli od granoli?
Musli jak i granola są zrobione ze zbóż, nasion, orzechów i bakalii. Do granoli dodaje się jeszcze miód, syrop klonowy lub inny słodzik oraz często tłuszcz, np. olej kokosowy. Później granola ląduje w piekarniku. Wszystko po to aby stworzyły się chrupkie zlepione miodem kawałki. Pycha! Jeśli chodzi o musli czasami piecze się jej poszczególne składniki, zazwyczaj orzechy.

Domowe musli – jak je skomponować?
Wystarczy kilka produktów. Domowe musli bazuje na płatkach owsianych, jaglanych, żytnich, ryżowych, gryczanych i innych. Do tego dorzuć orzechy i nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznik, nasiona chia, siemię lniane. Dodatkowo zmieszaj to z suszonymi lub liofilizowanymi owocami i innymi dodatkami (np. wiórki kokosowe). Dodatkowo możesz dodać przyprawy, na przykład cynamon.

Z czego zmieszałam moje musli?
- Płatki owsiane
- Płatki żytnie
- Śliwki suszone
- Prażone pestki dyni
- Mielony mak
- Jagody goji
- Prażone chipsy kokosowe
Suszone owoce takie jak morele, śliwki, czy daktyle dobrze jest obtoczyć na przykład w cynamonie – nie będą się do siebie lepić.
Czemu owoce w moim musli mają taki biały osad? Przy wymieszaniu składników ‘mąka’ znajdująca się na płatkach owsianych poobklejała owoce.
Domowe musli zdrowsze od sklepowego?
Sklepowe musli może zawierać cukier, syrop glukozowy, sztuczne aromaty i inne składniki, które powinniśmy ograniczać. Oczywiście, nie każde, ale coraz częściej widząc zdrowe, ekologiczne, fit musli widzimy też jego cenę, która potrafi dojść do 20-30 zł za paczkę.
Domowe musli to zdecydowanie zdrowsza opcja, którą łatwo możemy wykonać z prostych, dostępnych składników. Wydaje się, że orzechy, czy bakalie też bywają drogie, ale to zależy. Zależy gdzie je kupujemy i w jakich ilościach. Ja staram się zamawiać te produkty przez internet. Raz na kilka miesięcy robię jedno większe zamówienie.
Wartości odżywcze domowego musli:
- zdrowa dawka błonnika,
- bogate źródło witamin i składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas, czy magnez,
- źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- źródło antyoksydantów,
- niska zawartość cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych,
- roślinne źródło białka.
Więcej o nienasyconych kwasach tłuszczowych pisałam tutaj :
