Dieta przeciwzapalna – sposób na zdrowie?

Dieta przeciwzapalna – czemu ma służyć, dla kogo jest właściwa i kiedy można ją stosować?

Jeszcze kilka lat temu, kiedy nie miałam pojęcia o żywieniu, dieta przeciwzapalna kojarzyła mi się z jedzeniem samych warzyw i owoców, czyli z czymś na miarę detoksu. Jednak okazuje się, że jest co całkiem co innego i faktycznie warzywa i owoce w tej diecie stanowią duży procent, ale nie całość. Zebrałam dla Was najciekawsze informacje i praktyczne zalecenia dla osób, które chciałyby spróbować takie sposobu żywienia.

Dieta przeciwzapalna – krótka teoria

Stan zapalny w organizmie to całkiem naturalna reakcja i często jest ona korzystna. Na przykład, kiedy organizm broni się przed patogenami. Stan zapalny ma jeden cel: doprowadzić do równowagi w organizmie.

Objawami stanu zapalnego mogą być: gorączka, przekrwienie tkanek, zaczerwienienie, wysypka czy obrzęk, a nawet brak apetytu i zaburzony rytm wypróżnień. Często obserwujemy również podwyższone parametry krwi (OB i CRP). Organizm chce za wszelką cenę przekazać nam, że coś tu nie gra.

To co jemy ma ogromny wpływ na przebieg i intensywność stanu zapalnego. Powstał nawet wskaźnik IF (inflammation index), który klasyfikuje produkty spożywcze według ich działania pro i przeciwzapalnego. Tutaj podobnie jak w przypadku indeksu i ładunku glikemicznego, na jego wartość wpływa także porcja zjadanego produktu.

Dieta przeciwzapalna – co jeść?

Celem tego sposobu żywienia jest zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie w niefarmakologiczny sposób.

Czemu ta dieta działa? Przede wszystkim dlatego, że bazuje na świeżych, nieprzetworzonych produktach oraz dąży do unormowania masy ciała i polepszenia parametrów krwi. W diecie przeciwzapalnej mamy mnóstwo związków takich jak: katechiny, polifenole, karotenoidy, antocyjany i likopen.

Co jemy:
  • warzywa i owoce, szczególnie surowe,
  • razowe pieczywo, ryż brązowy, kasza gryczana, pęczak, komosa ryżowa),
  • płatki owsiane, otręby,
  • mleczne produkty fermentowane (kefir, jogurt naturalny, maślanka)
  • nasiona roślin strączkowych
  • ryby i chude mięso
  • oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy włoskie.

Co odrzucamy:
  • żywność przetworzoną (słodycze, dania gotowe, przekąski słone, napoje, gotowe sosy),
  • produkty zawierające kwasy tł trans,
  • tłuste mięsa,
  • cukier.

Dieta przeciwzapalna – kiedy jest szczególnie zalecana?

Dieta przeciwzapalna jest polecana osobom zmagającym się z:

  • chorobą Hashimoto,
  • Atopowym zapaleniem skóry,
  • Łuszczycą,
  • Reumatoidalnym zapaleniem stawów,
  • Endometriozą,
  • PCOS,
  • Nadwagą i otyłością,
  • Zaburzeniami mikroflory jelitowej.

Nawet jeśli nie występuje u Ciebie żadna z powyższych przypadłości, ale jesteś ciągle zmęczony, ciężko Ci się skoncentrować, masz osłabione włosy i paznokcie lub suchą skórę, spróbuj wprowadzić zalecenia diety przeciwzapalnej, a na pewno poczujesz się lepiej!

Jeśli potrzebujesz mojej pomocy, masz pytania lub chciałabyś/chciałbyś otrzymać indywidualny jadłospis, który nakieruje Cię i pomoże Ci wdrożyć zdrowe zmiany, zapraszam do współpracy.