Placuszki jogurtowe z makiem

Placuszki jogurtowe są puszyste i lekkie. Są ciekawą propozycją na śniadanie, bo nie wymagają żadnych skomplikowanych składników.

Czemu mak?

Ziarna maku są drobne i aromatyczne. Ja kupuję mak niezmielony i dopiero w domu mielę go za pomocą młynka do kawy, dzięki czemu wydobywam więcej aromatów, a kwasy tłuszczowe zawarte z nasionkach są w nich bezpiecznie zamknięte aż do samego zmielenia.

Mak zawiera po około 25% białka i węglowodanów, reszta to tłuszcz. Jak widać jest to produkt wysokokaloryczny, ale z drugiej strony nie jemy go na raz w dużych ilościach (chyba, że mamy tu fanów kutii).

Jest on polecanym dodatkiem dla osób na dietach roślinnych, ponieważ zawiera bardzo duże ilości wapnia. W 100 g maku znajdziemy 1438 mg wapnia, kiedy w 100 ml mleka będzie go 125 mg.

Z makiem należy uważać też podczas chorób i leczenia, gdyż może wchodzić w interakcje z lekami.

Placuszki jogurtowe z makiem

Wartość odżywcza

Zamiana mąki pszennej na pełnoziarnistą to dobry wybór jeśli chcemy sięgnąć po zdrowszą wersję tych placuszków. Ja tym razem wybrałam opcję pół na pół i użyłam mąki pszennej oraz pszennej pełnoziarnistej.

Użycie jogurtu naturalnego zwiększa nam ilość białka w posiłku, ale w znacznym stopniu wpływa również na wapń. W 100 g jogurtu mamy aż 170 mg wapnia! Niestety jak wybierzemy jogurt owocowy, grecki lub skyr to ta wartość znacznie spada.

Jeśli chcecie aby posiłek był bardziej ‘konkretny’, możecie zjeść placuszki jogurtowe ze skyrem i tym samym podnieść ilość białka w posiłku. Dodatkowo polecam dodatek owoców i orzechów. Tym sposobem stworzymy pełnowartościowy, sycący posiłek!

W porcji: 260 kcal, w tym: 9,5 g białka/ 13 g tłuszczu/ 34 g węglowodanów/ 168 mg wapnia/ 56 mg magnezu.

Placuszki jogurtowe z makiem

Recipe by DietaWplanach
Porcje

4

porcje
Calories

300

kcal

Składniki

  • Jogurt naturalny – 1 szklanka

  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki

  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 1/2 szklanki

  • Jajka – 2 sztuki

  • Erytrol – 3 łyżki

  • Mak zmielony (najlepiej świeżo zmielony) – 2 łyżki

  • Soda – 1 płaska łyżeczka

  • Olej rzepakowy – 3 łyżki

  • Sól – szczypta

  • Aromat waniliowy – kilka kropli

Wykonanie

  • W naczyniu wymieszaj jajka z jogurtem i erytrolem. Dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj wszystko razem.
  • Przesiej mąki i sodę oraz dodaj sól. Wymieszaj na gładką masę.
  • Dodaj mak i aromat waniliowy. Wymieszaj.
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, na pozostałym oleju.

Uwagi

  • Ja dodatkowo zblendowałam maliny i jeżyny oraz polałam placuszki jogurtem z miodem.

Jeśli szukasz więcej przepisów na słodkie placuszki to spróbuj tych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.