Smak, wygląd i zapach! Placuszki twarogowe to ostatnio moje ulubione śniadanie. Delikatny, kremowy twarożek z odrobiną słodyczy, a do tego kwaśne maliny. Zapach przy smażeniu roznosi się po całym mieszkaniu. Nie zapach oleju i smażenia, a zapach sernika z sosem malinowym. Przypomina mi to trochę zapach białych Magnum’ów z malinami.
Ostatnio była propozycja konkretnego śniadania na słono, to tym razem, dla równowagi wrzucam wam słodką alternatywę letniego śniadania. Zamiast świeżych malin możesz oczywiście użyć truskawki, borówki czy jagody.
Z przepisu na placuszki twarogowe wychodzą 2 porcje, czyli albo robimy komuś niespodziankę i dostaje od nas boskie śniadanie do łóżka, albo zabieramy do pudełka dla siebie, na następny dzień.
O tym czemu jedni najadają się słodkimi śniadaniami, a inni nie, pisałam w poście przy okazji przepisu na śniadaniowa komosę z daktylami i mango.
Jeśli chcesz spróbować innych słodkich śniadań zajrzyj tutaj:
Mieszając składniki, zwróć uwagę na konsystencję. Czasami trzeba dodać więcej mąki albo dodatkową łyżkę jogurtu w zależności od gęstości ciasta. Możesz owoce wrzucić prosto do miski i wmieszać w całość. Ja użyłam tutaj malin mrożonych i nie chciałam, żeby się porozpadały.
1 porcja (1/2 przepisu) zawiera: 350 kcal/ 24 g białka/ 16 g tłuszczu/ 23 g węglowodanów/ 6 g błonnika
Placuszki twarogowe z malinami
2
porcje380
kcalSkładniki
twaróg półtłusty – 200 g
jogurt naturalny – 3 łyżki
jajko – 2 sztuka
mąka – 4 łyżki
Erytrol lub inny słodzik – 1 łyżka
Aromat waniliowy – kilka kropli
Maliny – 3 garście
Olej rzepakowy – do smażenia, ok. 1-2 łyżki
Wykonanie
- Twaróg wymieszaj z jogurtem.
- Dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj erytrol i aromat. Wymieszaj.
- Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na oleju, na rozgrzanej patelni wykładaj dużą łyżką porcję ciasta, a w to wciskaj maliny.
- Smaż z obu stron do zarumienia się.
Uwagi
- Nie dodawaj za dużo mąki, bo placuszki będą twarde.
W odpowiedzi na “Placuszki twarogowe z malinami”
Och jak ja lubię maliny… super 🙂