Placuszki twarogowe z malinami

Smak, wygląd i zapach! Placuszki twarogowe to ostatnio moje ulubione śniadanie. Delikatny, kremowy twarożek z odrobiną słodyczy, a do tego kwaśne maliny. Zapach przy smażeniu roznosi się po całym mieszkaniu. Nie zapach oleju i smażenia, a zapach sernika z sosem malinowym. Przypomina mi to trochę zapach białych Magnum’ów z malinami.

placuszki twarogowe - przygotowanie

Ostatnio była propozycja konkretnego śniadania na słono, to tym razem, dla równowagi wrzucam wam słodką alternatywę letniego śniadania. Zamiast świeżych malin możesz oczywiście użyć truskawki, borówki czy jagody.

Z przepisu na placuszki twarogowe wychodzą 2 porcje, czyli albo robimy komuś niespodziankę i dostaje od nas boskie śniadanie do łóżka, albo zabieramy do pudełka dla siebie, na następny dzień.

placuszki twarogowe - propozycja podania

O tym czemu jedni najadają się słodkimi śniadaniami, a inni nie, pisałam w poście przy okazji przepisu na śniadaniowa komosę z daktylami i mango.


Jeśli chcesz spróbować innych słodkich śniadań zajrzyj tutaj:

Mieszając składniki, zwróć uwagę na konsystencję. Czasami trzeba dodać więcej mąki albo dodatkową łyżkę jogurtu w zależności od gęstości ciasta. Możesz owoce wrzucić prosto do miski i wmieszać w całość. Ja użyłam tutaj malin mrożonych i nie chciałam, żeby się porozpadały.


placuszki twarogowe - przygotowanie ciasta

1 porcja (1/2 przepisu) zawiera: 350 kcal/ 24 g białka/ 16 g tłuszczu/ 23 g węglowodanów/ 6 g błonnika

Placuszki twarogowe z malinami

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
Calories

380

kcal

Składniki

  • twaróg półtłusty – 200 g

  • jogurt naturalny – 3 łyżki

  • jajko – 2 sztuka

  • mąka – 4 łyżki

  • Erytrol lub inny słodzik – 1 łyżka

  • Aromat waniliowy – kilka kropli

  • Maliny – 3 garście

  • Olej rzepakowy – do smażenia, ok. 1-2 łyżki

Wykonanie

  • Twaróg wymieszaj z jogurtem.
  • Dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj erytrol i aromat. Wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Na oleju, na rozgrzanej patelni wykładaj dużą łyżką porcję ciasta, a w to wciskaj maliny.
  • Smaż z obu stron do zarumienia się.

Uwagi

  • Nie dodawaj za dużo mąki, bo placuszki będą twarde.

W odpowiedzi na “Placuszki twarogowe z malinami”

Możliwość komentowania została wyłączona.