Pomysł na lunch, czyli miska pełna energii na cały dzień! Połączenie jajka z awokado i pomidorem to klasyka i pewnie widzieliście gdzieś na instagramowych zdjęciach pięknego tosta posmarowanego awokado, na to rozpływające się jajko i plaster pomidora. To nie tylko ładne zdjęcie, taki tost jest przepyszny!
Ja dzisiaj mam dla was propozycję na podkręcenie tego trio i dodanie kilku dodatkowych składników. Dzięki temu stworzymy bardzo fajną miskę lunchową, albo giga śniadanie dla osób będących na masie.
Ile czasu potrzebujemy?
Jeśli komosę i jajko ugotujemy dzień, czy dwa, wcześniej to na przygotowanie zejdzie nam kilka minut. Tyle co podduszenie pomidora i szpinaku. Możecie komosę i jajko ugotować z porcji podwójnej i przechowywać w lodówce do 4-5 dni. Wtedy będziecie mieć gotowca na dwa pudełka do pracy – idealny pomysł na lunch.
Pomysł na lunch – miska mocy. Co potrzebujemy?
Komosa ryżowa – baza naszej miski. Dostarczy porcji węglowodanów złożonych wraz z pakietem witamin i składników mineralnych!
Jajko – klasyka polskiego śniadania. Dostarczy nam porcji pełnowartościowego białka. W wersji wege: zastąp pokrojonym tofu lub ciecierzycą z puszki.
Szpinak – pyszny i aromatyczny, a do tego, bardzo dobre źródło kwasu foliowego.
Serek wiejski – zimny akcent naszej miski. Nada kremowej konsystencji. Dodatkowo będzie kolejnym elementem białkowym. W wersji wege: możesz dodać jogurt roślinny (sojowy lub kokosowy).
Awokado -Źródło zdrowych tłuszczów, które wpływają na obniżenie ‘złego’ cholesterolu LDL, a podwyższają nam ten ‘dobry’, czyli HDL.
Pomidor – dopełni smak, swoją kwasowością i słodyczą. Do tego pięknie wygląda i dopełnia paletę kolorów w misce.
Jajko na twardo, czy miękko?
Jeśli nie jesteś kobietą ciężarną lub karmiącą lub posiłek ten nie będzie podawany małym dzieciom, to wybierz takie jakie wolisz. Ja zazwyczaj wybieram takie jakie mi wyjdzie 🙂 Zapominam nastawić czas i robię je na oko. Później na talerzu mam niespodziankę, czy wyjdzie na twardo, czy na miękko..
Kobiety ciężarne i karmiące powinny wystrzegać się surowych, czy niedogotowanych produktów ze względu na ewentualne zatrucie. Oczywiście osoba dorosła też może się zatruć, ale raczej przejdzie to bezproblemowo. Oczywiście do sklepów nie powinny trafiać żadne produkty zepsute, czy zakażone bakteriami, ale ciężarne akurat powinny dmuchać na zimne i pominąć wszelkie surowe elementy. Poza warzywami i owocami oczywiście.
Miska mocy jest też dobrą propozycją jeśli jadasz duże śniadania albo robisz zdrową masę. W jednej porcji znajdziesz 550 kcal, w tym 29 g białka/ 26 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 9 g błonnika/ 9 mg żelaza/ 260 mg magnezu/ 370 µg folianów/ 4000 µg β-karotenu.
Śniadaniowa miska mocy
1
porcja550
kcalSkładniki
Sucha komosa ryżowa – 1/4 szklanki
Jajko – w sztuka
Serek wiejski – 1/2 opakowania
Awokado – 1/2 sztuki
Szpinak – 4 garści świeżego lub ok. 50 g mrożonego
Pomidor – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
sól i pieprz
ulubione zioła
Wykonanie
- Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jajko ugotuj wedle uznania, na miękko lub twardo.
- Pomidora pokrój w mniejsze kawałki i razem ze szpinakiem wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj sól, pieprz i ulubione zioła. Przykryj i duś 3-5 minut.
- Ugotowaną komosę przełóż do miseczki lub talerza, na to wyłóż szpinak z pomidorkami i ugotowane jajko.
- Dodaj pokrojone awokado i serek wiejski.