Pasztet z soczewicy to wegańska propozycja od święta i na co dzień.
Przygodę z wegańskimi pasztetami zaczynałam od przepisów ze strony Jadłonomii. Pasztet z fasoli jest boski! Jednak tym razem chciałam wykorzystać coś innego. Miałam akurat zaczętą soczewicę i kaszę jaglaną. Znalazłam też w szafce puszkę ciecierzycy. Powstał z tego pyszny, delikatny, wege pasztet.
Pasztety wegańskie i wegetariańskie są o wiele prostsze niż te mięsne. Można je zrobić z kilku prostych składników i uwierzcie, bardzo ciężko to zepsuć.
Dzisiaj mam dla was przepis na pasztet z soczewicą czerwoną i marchewką w roli głównej, ale będzie potrzebna też kasza jaglana i ciecierzyca z puszki.
Co dokładnie potrzebujemy?
- Soczewica czerwona – baza naszego pasztetu.
- Kasza jaglana – bardzo fajnie ‘skleja’ całość.
- Ciecierzyca – wybrałam tą z puszki, bo przepis był wykonywany spontanicznie i nie było czasu na moczenie i gotowanie suchych ziaren.
- Marchewki – nadają przyjemny słodki smak i piękny kolor!
- Cebula i czosnek – do podkręcenia smaku całości.
- Bulion warzywny – do ugotowania kaszy jaglanej.
- Masło orzechowe – użyłam klasycznego z orzechów arachidowych, ale możecie dodać masło z migdałów, czy nerkowców.
- Sos sojowy ciemny – doda ciemniejszej barwy do dania i dodatkowo nie trzeba używać już soli.
- Pietruszka zielona – nadaje przyjemny aromat i kolor.
- Przyprawy – słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, pieprz.
Czy można go zamrozić?
Zdecydowanie! Pasztet z soczewicy zasmakuje nawet mięsożercy i wybrednym dzieciom. Jest delikatny i świetnie komponuje się z np. pomidorem na kanapce. Jeśli jednak jesteś jedynym amatorem wege dań, to spokojnie po upieczeniu całej keksówki, możesz go przestudzić i zamrozić tyle ile chcesz.
Oszczędność czasu, pieniędzy i naczyń
Pasztet z soczewicy to same powszechne i tanie składniki, które dostaniecie wszędzie. Dodatkowo nie trzeba stać przy nim za długo w kuchni. Ale to za co kocham takie przepisy to przede wszystkim możliwość przygotowania ich bez brudzenia połowy garnków i misek ze swojej kuchni. Wystarczy jeden mały garnek do przesmażenia warzyw i ugotowania suchych składników. Później blendujemy wszystko razem w jednej dużej misce.
WYNIK: jeden brudny garnek + jedna brudna miska
Poniżej podrzucę wam jeszcze kilka innych przepisów z wykorzystaniem soczewicy:
Pochwalcie się swoimi wykonaniami na instagramie i pamiętajcie żeby oznaczyć mnie w poście @dietawplanach, żebym tego nie przegapiła!
Pasztet z soczewicy i marchewki
12
plastrów100
kcalSkładniki
Soczewica czerwona – 1/2 szklanki
Ciecierzyca – 1/2 puszki
Kasza jaglana – 1/2 szklanki
Marchewka – 4 średnie sztuki
Cebula – 1/2 sztuki
Czosnek – 1/2 ząbki
Sos sojowy – 2 łyżki
Masło orzechowe – 2 łyżki
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Zielona pietruszka – 1/3 pęczka
400 ml bulionu warzywnego
papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, pieprz
Wykonanie
- Kaszę jaglaną ugotować w bulionie. Soczewicę ugotować w wodzie.
- Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę. Dorzucić posiekany drobno czosnek. Smazyć kilka minut.
- Dorzucić marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Dusić z odrobiną wody, aż marchewka zmięknie.
- W misce wymieszaj przepłukaną ciecierzycę, ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną, marchewkę z cebulką i czesnkiem. Dodać sos sojowy, masło orzechowe i przyprawy oraz posiekaną pietruszkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Możesz wierzchu posypać sezamem, czarnuszką lub pestkami dyni.
- Piec około godziny w 180 C.
Zapraszam was też na stronę na facebooku, gdzie również wstawiam wiele ciekawych treści dotyczących diety i zdrowej kuchni.