Pasztet z soczewicy i marchewki

Pasztet z soczewicy to wegańska propozycja od święta i na co dzień.

Przygodę z wegańskimi pasztetami zaczynałam od przepisów ze strony Jadłonomii. Pasztet z fasoli jest boski! Jednak tym razem chciałam wykorzystać coś innego. Miałam akurat zaczętą soczewicę i kaszę jaglaną. Znalazłam też w szafce puszkę ciecierzycy. Powstał z tego pyszny, delikatny, wege pasztet.

Pasztety wegańskie i wegetariańskie są o wiele prostsze niż te mięsne. Można je zrobić z kilku prostych składników i uwierzcie, bardzo ciężko to zepsuć.

Dzisiaj mam dla was przepis na pasztet z soczewicą czerwoną i marchewką w roli głównej, ale będzie potrzebna też kasza jaglana i ciecierzyca z puszki.

Co dokładnie potrzebujemy?
  • Soczewica czerwona – baza naszego pasztetu.
  • Kasza jaglana – bardzo fajnie ‘skleja’ całość.
  • Ciecierzyca – wybrałam tą z puszki, bo przepis był wykonywany spontanicznie i nie było czasu na moczenie i gotowanie suchych ziaren.
  • Marchewki – nadają przyjemny słodki smak i piękny kolor!
  • Cebula i czosnek – do podkręcenia smaku całości.
  • Bulion warzywny – do ugotowania kaszy jaglanej.
  • Masło orzechowe – użyłam klasycznego z orzechów arachidowych, ale możecie dodać masło z migdałów, czy nerkowców.
  • Sos sojowy ciemny – doda ciemniejszej barwy do dania i dodatkowo nie trzeba używać już soli.
  • Pietruszka zielona – nadaje przyjemny aromat i kolor.
  • Przyprawy – słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, pieprz.

pasztet z soczewicy
Czy można go zamrozić?

Zdecydowanie! Pasztet z soczewicy zasmakuje nawet mięsożercy i wybrednym dzieciom. Jest delikatny i świetnie komponuje się z np. pomidorem na kanapce. Jeśli jednak jesteś jedynym amatorem wege dań, to spokojnie po upieczeniu całej keksówki, możesz go przestudzić i zamrozić tyle ile chcesz.

Oszczędność czasu, pieniędzy i naczyń

Pasztet z soczewicy to same powszechne i tanie składniki, które dostaniecie wszędzie. Dodatkowo nie trzeba stać przy nim za długo w kuchni. Ale to za co kocham takie przepisy to przede wszystkim możliwość przygotowania ich bez brudzenia połowy garnków i misek ze swojej kuchni. Wystarczy jeden mały garnek do przesmażenia warzyw i ugotowania suchych składników. Później blendujemy wszystko razem w jednej dużej misce.

WYNIK: jeden brudny garnek + jedna brudna miska

pasztet z soczewicy - podanie

Poniżej podrzucę wam jeszcze kilka innych przepisów z wykorzystaniem soczewicy:
zupa z soczewicy
wege wrapy z soczewicą
dyniowe kotlety

Pochwalcie się swoimi wykonaniami na instagramie i pamiętajcie żeby oznaczyć mnie w poście @dietawplanach, żebym tego nie przegapiła!

Pasztet z soczewicy i marchewki

Recipe by DietaWplanach
Porcje

12

plastrów
Kalorie

100

kcal

Składniki

  • Soczewica czerwona – 1/2 szklanki

  • Ciecierzyca – 1/2 puszki

  • Kasza jaglana – 1/2 szklanki

  • Marchewka – 4 średnie sztuki

  • Cebula – 1/2 sztuki

  • Czosnek – 1/2 ząbki

  • Sos sojowy – 2 łyżki

  • Masło orzechowe – 2 łyżki

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

  • Zielona pietruszka – 1/3 pęczka

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, pieprz

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną ugotować w bulionie. Soczewicę ugotować w wodzie.
  • Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę. Dorzucić posiekany drobno czosnek. Smazyć kilka minut.
  • Dorzucić marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Dusić z odrobiną wody, aż marchewka zmięknie.
  • W misce wymieszaj przepłukaną ciecierzycę, ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną, marchewkę z cebulką i czesnkiem. Dodać sos sojowy, masło orzechowe i przyprawy oraz posiekaną pietruszkę.
  • Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Możesz wierzchu posypać sezamem, czarnuszką lub pestkami dyni.
  • Piec około godziny w 180 C.

Zapraszam was też na stronę na facebooku, gdzie również wstawiam wiele ciekawych treści dotyczących diety i zdrowej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.