Zupa z czerwonej soczewicy

Jedna z moich ulubionych jesienno – zimowych propozycji. Zupa z czerwonej soczewicy to sycące, rozgrzewające i kolorowe danie.


Nie jesz strączków? Nie jesteś do nich przekonany? Ta zupa to bardzo dobry sposób na wdrażanie strączków do diety. Na początku daj tylko kilka łyżek soczewicy, z każdym kolejnym razem dodawaj jej coraz więcej.

Dodatek pasty curry to nie jest konieczność, możesz użyć ostrej papryki albo pieprzu. Według mnie czerwona pasta curry pasuje tutaj po prostu najlepiej.

Niepowtarzalny aromat czarnuszki dodaje zupie odrobiny ostrości i wyraźniejszego smaku. Uważaj z jej ilością, żeby nie zakryła innych aromatów !

Awokado użyłam żeby trochę złagodzić ostrość pasty curry. Dodatkowo dzięki swoim dobrym tłuszczom wzmacnia ono wartość energetyczną naszej zupy 🙂


Przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

3/4 szklanki soczewicy czerwonej

puszka krojonych pomidorów

1 marchewka

korzeń pietruszki

kawałek selera

4 ziemniaki

pół cebuli

2 ząbki czosnku

kilka łyżek posiekanej zielonej pietruszki

awokado

2 łyżki oliwy

pół łyżeczki ostrej pasty curry

kilka liści laurowych

3 ziela angielskie

3 szklanki wody

łyżka czarnuszki

oregano, sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Soczewicę dokładnie wypłucz i podgotuj (ok.10 minut). Po takim podgotowaniu jeszcze raz przepłucz wodą.
  2. Ziemniaki, marchewkę, seler i korzeń pietruszki obierz i posiekaj w kostkę lub paski ( tak jak wolisz).
  3. Cebulę i czosnek skrój na drobną kostkę.
  4. Cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmażaj aż się zeszkli. Dodaj czosnek oraz wcześniej posiekane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Zalej odrobiną wody ( ok. 150 ml). Duś pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie dolej resztę wody. Duś warzywa aż zaczną mięknąć ( ok. 10 minut).
  6. Dodaj puszkę pomidorów. Zagotuj.
  7. Następnie wsyp wcześniej podgotowaną soczewicę i dodaj pastę curry oraz przyprawy.
  8. Gotuj pod przykryciem ok. 5- 10 minut, aż soczewica i reszta warzyw zmiękną.
  9. Zupę podawaj z pokrojonym w kostkę awokado i posypaną czarnuszką oraz świeżo posiekaną pietruszką.

Wartość energetyczna w porcji zupy (ok. 400 g )

330 kcal/ 14 g białka/ 12 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 10 g błonnika/ 90 mg magnezu/ 5 mg żelaza/ 2 mg cynku/ 120 mg wapnia