Jedna z moich ulubionych jesienno – zimowych propozycji. Zupa z czerwonej soczewicy to sycące, rozgrzewające i kolorowe danie.
Nie jesz strączków? Nie jesteś do nich przekonany? Ta zupa to bardzo dobry sposób na wdrażanie strączków do diety. Na początku daj tylko kilka łyżek soczewicy, z każdym kolejnym razem dodawaj jej coraz więcej.
Dodatek pasty curry to nie jest konieczność, możesz użyć ostrej papryki albo pieprzu. Według mnie czerwona pasta curry pasuje tutaj po prostu najlepiej.
Niepowtarzalny aromat czarnuszki dodaje zupie odrobiny ostrości i wyraźniejszego smaku. Uważaj z jej ilością, żeby nie zakryła innych aromatów !
Awokado użyłam żeby trochę złagodzić ostrość pasty curry. Dodatkowo dzięki swoim dobrym tłuszczom wzmacnia ono wartość energetyczną naszej zupy 🙂
Przepis na zupę z soczewicy
Składniki:
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
puszka krojonych pomidorów
1 marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
4 ziemniaki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka łyżek posiekanej zielonej pietruszki
awokado
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki ostrej pasty curry
kilka liści laurowych
3 ziela angielskie
3 szklanki wody
łyżka czarnuszki
oregano, sól i pieprz
Wykonanie:
- Soczewicę dokładnie wypłucz i podgotuj (ok.10 minut). Po takim podgotowaniu jeszcze raz przepłucz wodą.
- Ziemniaki, marchewkę, seler i korzeń pietruszki obierz i posiekaj w kostkę lub paski ( tak jak wolisz).
- Cebulę i czosnek skrój na drobną kostkę.
- Cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmażaj aż się zeszkli. Dodaj czosnek oraz wcześniej posiekane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy.
- Zalej odrobiną wody ( ok. 150 ml). Duś pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie dolej resztę wody. Duś warzywa aż zaczną mięknąć ( ok. 10 minut).
- Dodaj puszkę pomidorów. Zagotuj.
- Następnie wsyp wcześniej podgotowaną soczewicę i dodaj pastę curry oraz przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem ok. 5- 10 minut, aż soczewica i reszta warzyw zmiękną.
- Zupę podawaj z pokrojonym w kostkę awokado i posypaną czarnuszką oraz świeżo posiekaną pietruszką.
Wartość energetyczna w porcji zupy (ok. 400 g )
330 kcal/ 14 g białka/ 12 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 10 g błonnika/ 90 mg magnezu/ 5 mg żelaza/ 2 mg cynku/ 120 mg wapnia