Zakwas z buraka

Domowy zakwas z buraka to pyszny i zdrowy probiotyk! Wzmacnia odporność, poprawia trawienie i działa jak naturalny napój energetyczny.


Czemu kiszonki są takie zdrowe?

Kiszonki to źródło wielu witamin, m.in. z grupy B, witamy C, A, E, K, a także potasu, magnezu, czy fosforu. Poprawiają również wchłanianie żelaza ( żelazo lepiej wchłania się w naszym organizmie w środowisku kwaśnym). Kiszonki wspomagają trawienie, przyspieszają metabolizm, a co za tym idzie polepszają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Proces fermentacji zatrzymuje w produkcie cenną witaminę. Kolejnym plusem spożywania kiszonek jest regulacja poziomu ciśnienia we krwi. Co więcej są genialną pożywką dla naszych dobroczynnych bakterii w jelitach, a co za tym idzie poza wspomaganiem trawienia wpływają na zwiększenie odporności.

Jak można się domyślić, najzdrowsze kiszonki to te domowe. Coraz więcej marek proponuje nam gotowe przetwory jednak zawsze zwracaj uwagę na skład. Producenci niestety często pakują tam bardzo dużo soli, cukru, czy konserwantów. Takie domowe produkty fermentowane są szybkie w przygotowaniu i łatwe w dalszej ‘obsłudze’. Wystarczy co parę dni do nich zajrzeć i skontrolować ile czasu im jeszcze potrzeba.

Fermentacja pod kontrolą

Kiedyś używano fermentacji jako jednej z metod do przedłużania trwałości produktów i niedopuszczenia do tego, aby się zepsuły. Dzisiaj zaczynamy zauważać plusy takiego procesu. Proces fermentacji wyzwala produkcję bakterii kwasu mlekowego, które skutecznie hamują rozwój innych, niechcianych bakterii. Co ciekawe dlatego chleb na zakwasie może wytrzymać dłużej niż taki na drożdżach.

Bakterie, które znajdziemy w zakwasie z buraka to te, które dobrze czują się poniżej temperatury 47 stopni. Oznacza to, że wykorzystując zakwas do np. barszczu częściowo pozbywamy się tych żywych kultur bakterii.

Co więcej cukier, który dodajemy na początku robienia zakwasu jest przerabiany przez bakterie, dlatego ostatecznie otrzymujemy niskokaloryczny napój z małą zawartością cukru.


PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKA

Składniki:

ok. 1 kg buraków

ok. 1,5 l wody

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

liść laurowy

kilka plastrów imbiru

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wyparzonego słoika szklanego lub naczynia ceramicznego. Dokładamy czosnek, sól, cukier i przyprawy.
  2. Zalewamy wodą, przykrywamy ale bez dokręcania nakrętki – tak żeby zakwas mógł ‘oddychać’.
  3. Po ok. 5-7 dniach sprawdzamy ( na smak), czy można go zlać, czy jeszcze potrzymać.
  4. Gotowy zakwas przelewamy i trzymamy w lodówce.

Jak pić zakwas z buraka?

Ja piję sam, około szklanki dziennie. Najlepiej smakuje schłodzony, z lodówki. Sami musicie zacząć od mniejszych ilości i zobaczyć jak na was działa i czy większe ilości wam nie szkodzą, nie czujecie się źle.

Na takim domowym zakwasie można zrobić barszcz. Ja co prawda jeszcze tego nie próbowałam ale jak zrobicie to koniecznie się pochwalcie! 😀

Szkoda Ci wyrzucać buraki, które zostały po zakwasie? Zrób sałatkę z kiszonych buraków!