Wegańskie wrapy z soczewicą to pyszny obiad, który posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.
Soczewica to chyba mój ulubiony strączek! Jest łatwa w obróbce i można z niej zrobić na prawdę wszystko. Nie trzeba jej wcześniej moczyć, co przy szybkim gotowaniu jest dużym plusem. Dodatkowo jest ogólnodostępna i tania.
Jeśli zaczynasz swoją przygodę z roślinnymi daniami, to możesz zacząć właśnie od soczewicy. Jest w miarę łagodna i nie powinna powodować wzdęć, czy innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Oczywiście na początku warto wprowadzać ją do jadłospisu powoli, w niewielkich ilościach, a twoje jelita z czasem się przyzwyczają i na pewno będą Ci wdzięczne!
Wyjątkiem może być IBS ( zespół jelita drażliwego), przy którym należy uważać na strączki. Mogą nasilić dolegliwości. W przypadku innych schorzeń układu pokarmowego, warto skonsultować to z lekarzem i dietetykiem.
Co dać do środka?
Wegańskie wrapy to bardzo prosty przepis i potrzebujecie jedynie kilku składników.
Bazą naszych wrapów będzie farsz z soczewicy czerwonej, jednak to, co wrzucimy do środka to już może zależeć od tego co akurat mamy do dyspozycji.
Zielone: Ja wykorzystałam sałatę, jednak możecie dodać szpinak, zblanszowany jarmuż, a nawet drobno posiekaną młodą kapustę.
Hummus: U mnie był to hummus klasyczny, ale jeśli wolisz, może być inny. Nie jesteś fanem hummusu? Może spróbuj pastę z suszonych pomidorów, albo ajvar z papryki.
Strączki: Jeśli chcesz, możesz zamiast czerwonej soczewicy użyć zieloną lub żółtą. Myślę, że z tofu lub z ciecierzycą też będzie pyszne, chociaż ciężej będzie uzyskać taką 'wygodną’ konsystencję.
Świeże warzywa: Oczywiście nie musisz ograniczać się do pomidora i ogórka. Świeża, chrupiąca papryka na pewno też będzie pasować. Myślę, że można by wypróbować wersji z oliwkami, albo suszonymi pomidorami!
W porcji ( jeden wrap): 450 kcal/ 17 g białka/ 18 g tłuszczu/ 60 g węglowodanów
Wegańskie wrapy z soczewicą
2
porcje450
kcalSkładniki
Soczewica czerwona – 80 g
Pieczarki – 5 sztuk
Pietruszka zielona – 1 łyżka posiekanego
Szczypiorek – 1 łyżka posiekanego
Cebula – 1/2 sztuki
Hummus – 2 łyżeczki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Sos sojowy – 1 łyżka
Pomidor – 1 sztuka
Ogórek długi – 1/4 sztuki
Sałata – 3/4 liście
2 placki tortilli
Papryka ostra, kurkuma
Wykonanie
- Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na oleju podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż kilka minut, do odparowania nadmiaru wody.
- Dodaj ugotowaną soczewicę, przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj. Smaż 3 minuty.
- Dodaj szczypiorek i pietruszkę. Odstaw z kuchenki.
- Placek tortilli posmaruj 1 łyżeczką hummusu. Ułóż umyte i pokrojone świeże warzywa: ogórek, pomidor i sałata. Na to wyłóż farsz soczewicowy i zwiń wszystko w ciasnego wrapa.
Jeśli spodobał Ci się przepis, podziel się swoim wykonaniem na Instagramie i oznacz mnie @dietawplanach, żebym tego nie przegapiła!