Makaron z cukinią i tofu

Makaron z cukinią i tofu odkryłam przypadkiem. Na szybko robiłam obiad z tego co akurat było do wykorzystania i wyszło zaskakująco pyszne!

Czy też macie wiecznie problem ze zrobieniem dobrego sosu? Albo wychodzi na gęsty i wszystko się klei albo pływa, za rzadki na talerzu. Sos z mascarpone i pesto sprawdza się tutaj idealnie! Wystarczy odrobina wody aby go rozcieńczyć.

Makaron z cukinią i tofu zrobicie w 15 – 20 minut. W zasadzie wszystko możecie zrobić w czasie jak gotuje się wam makaron. Ja użyłam klasyczne pszenne spaghetti, ale jeśli tylko macie ochotę to wybierzcie jakiś dobry pełnoziarnisty makaron!

Tofu – czy jest zdrowe?

W 100 g tofu znajdziemy 8 g białka, 4,5 g tłuszczu i niecałe 2 g węglowodanów. Jest ono świetnym źródłem wapnia ( 350 mg/ 100 g) oraz żelaza (5,5 g/ 100 g ), oczywiście żelaza niehemowego, czyli tego gorzej wchłaniającego się.

Tofu jest niskokaloryczne, bo zawiera 70 kcal/ 100 g produktu.

Zawiera fitoestrogeny (związki organiczne z roślin), które działają na podobieństwo estrogenów. Fitoestrogeny są jak najbardziej korzystne, bo mogą wspomóc obniżanie się ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Wpływają również na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych co poprawia przepływ krwi (ważna kwestia u osób zagrożonych udarem).

Tofu to produkt szczególnie polecany dla kobiet po menopauzie. Izoflawony w nim zawarte chronią przed osteoporozą (oczywiście również wapń) i wpływają na łagodzenie zaburzeń równowagi hormonalnej. Mogą zmniejszać napięcie przedmiesiączkowe i ograniczać nieprzyjemne dolegliwości takie jak nagłe fale gorąca.

Jak z tym GMO?

Nie wierzcie proszę w to, że soja jest modyfikowana i musi powodować raka, a mężczyznom rosną od niej piersi. Coraz więcej badań dowodzi, że regularne spożywanie produktów sojowych ogranicza ryzyko wystąpienia raka piersi, raka żołądka czy raka prostaty.

W dzisiejszych czasach modyfikuje się mnóstwo warzyw i owoców. Według WHO ( Światowa Organizacja Zdrowia) żywność genetycznie modyfikowana nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowa ludzkiego niż żywność konwencjonalna.

Dla dociekliwych zostawiam linki do badań:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19860847/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23919747/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8074062/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15514280/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19838933/

http://www.aaem.pl/Benefits-and-risks-associated-with-genetically-modified-food-products,71952,0,2.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300295


W jednej porcji: 560 kcal, w tym 23 g białka/ 20 g tłuszczu/ 72 g weglowodanów.

Makaron z cukinią i tofu

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
W 1 porcji

560

kcal

Składniki

  • Makaron – 160 g

  • Cukinia – 1/3 sztuki

  • Tofu wędzone – 1 kostka

  • Pieczarki – 5/6 sztuk

  • Mascarpone – 1 łyżka

  • Pesto zielone – 1 łyżeczka

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Pietruszka zielona – 2 łyżeczki

  • Sól i pieprz

Wykonanie

  • Cukinię pokrój w półplasterki, pieczarki w plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż 5-7 minut, jeśli warzywa zaczynają przywierać, możesz dodać odrobinę wody.
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Do podsmażonych warzyw dodaj sól, pieprz oraz pokrojone w kostkę tofu. Smaż jeszcze parę minut aż wszystko się ładnie przysmaży.
  • Dodaj mascarpone, pesto i 100 ml wody. Wszystko wymieszaj i duś na patelni przez następne 3-4 minuty.
  • Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  • Wyłóż makaron na talerz i posyp z wierzchu pietruszką.