Daktylowe latte to pyszna deserowa kawa bez dodatku cukru! Zestawienie daktyli, masła orzechowego i cynamonu to prawdziwie zimowa propozycja idealna na chłodne dni.
Daktyle są częstym składnikiem FIT słodyczy. Suszone daktyle zawierają oczywiście cukier i to mają go dość sporo, ale są o wiele lepszym wyborem niż klasyczne słodycze. ponieważ zawierają również błonnik i składniki mineralne takie jak magnez, potas i wit B6.
Daktylowe latte jest przepyszne, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jedna porcja to około 430 kcal. Zawsze można podzielić ją na dwie i zamiast całego kubka wypić filiżankę. Jeśli jednak mamy w planach długie wybieganie, wycieczkę rowerową, czy intensywny trening albo mocno przemarzliśmy na dworze – wtedy obowiązkowo duży kubek ( i koc).
Z czego wzięły się te wszystkie kalorie? Przede wszystkich z tłuszczu, bo mamy go w jednej porcji aż 24 g ( 216 kcal). Jego źródłem są tutaj orzechy nerkowca i masło orzechowe. Do tego daktyle suszone, które zdrowe, ale jednak wysokoenergetyczne, bo mają 75 g węglowodanów/ 100 g produktu.
Jakie składniki potrzebujesz?
Mleko
Jak na dobre latte przystało, potrzebujemy dobrze pieniącego się mleka. Jeśli krowie to wybierz 3,2 % lub 2 %, natomiast ja to daktylowe latte robię na mleku sojowym lub owsianym i wychodzi pyszne i puszyste!
Ważne: Zwróć uwagę, czy twoje mleko roślinne ma w składzie wapń. Zajrzyj na tabelę wartości odżywczych i poszukaj go tam lub w składnikach znajdziesz go jako węglan wapnia lub algi morskie.
Do tego latte dodaję zawsze wodę, aby było ’lżejsze’ w smaku. Jeśli wolisz możesz użyć samego mleka.
Dodatki
Zamiast cukru czy miodu użyj daktyle, które nadadzą naturalnej słodyczy!
Kolejnym składnikiem będą nerkowce, które tak jak daktyle suszone warto namoczyć przed blendowaniem. Dzięki temu zmiękną i nasz koktajl zrobi się idealnie kremowy.
Masło orzechowe – tutaj zwróć uwagę, czy nie ma składzie cukru. Najlepiej jest wybierać masła 100 % naturalne bez dodatków. Do blendowania najlepsze będzie masło typu 'smooth’ bez żadnych kawałków orzechów.
Kolejnym elementem są przyprawy – cynamon i ekstrakt waniliowy, którego dodajemy tylko 2/3 krople. Możesz użyć również goździki lub imbir.
Ostatnim składnikiem jest Twoja ulubiona kawa. Najlepiej jest zrobić mocną esencję lub espresso tak jak w prawdziwym latte 🙂
W jednej porcji: 430 kcal w tym 15 g białka/ 24 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 320 mg wapnia/ 195 mg magnezu/ 6 mg cynku/ 4 mg żelaza/ 660 mg potasu.
Daktylowe latte z masłem orzechowym
1
porcja430
kcalSkładniki
Mleko krowie lub roślinne – 200 ml
Daktyle suszone – 3 sztuki
Woda – 100 ml
Nerkowce – 1 garść
Zaparzona mocna kawa – ok. 80 ml
Masło orzechowe – 1 łyżeczka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Ekstrakt waniliowy – 2 krople
Wykonanie
- Daktyle i nerkowce zalej wrzątkiem. Zostaw na 15 minut.
- Do blendera wlej mleko oraz dodaj resztę składników razem z wcześniej namoczonymi daktylami i orzechami.
- Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelej wszystko przez sitko do rondelka i zagotuj.
- Zdejmij z kuchenki i przelej do kubka. Dodaj kawę.