Serek wiejski na słodko a’la szarlotka

Serek wiejski na słodko to pyszny pomysł na szybkie śniadanie. Ja często zabieram je do pudełka ze sobą do pracy.

Sam serek wiejski to często wybierana opcja na szybkie śniadanie do pracy. Właściwie nie wymaga przygotowań, można złapać opakowanie i wrzucić do torebki. Dzisiaj mam dla Was propozycję na urozmaicenie tego produktu. Okazuje się, że na słodko i z owocami smakuje też całkiem dobrze!

Takie śniadanie możemy wykonać wieczorem, dzień wcześniej i spokojnie przeczeka w lodówce.

Serek wiejski na słodko w wersji a’la szarlotka to chyba moje ulubione połączenie i polecam je na początek, dla tych, którzy serki wiejskie jedli tylko na słono.

Właściwości zdrowotne serka wiejskiego

Produkt ten jest zaliczany do serów twarogowych, niedojrzewających. Jest to w miarę nowy produkt, bo popularność zaczął zyskiwać w latach 40 ubiegłego wieku. Pierwszy przepis można było znaleźć w magazynie dla gospodyń domowych wydanym w 1931 roku ( Stany Zjednoczone).

W Polsce serek wiejski zyskał popularność dopiero 1 latach 90. XX wieku.

Serek wiejski jest przede wszystkim dobrym źródłem wapnia (83 mg/ 100g), białka ( 11g/ 100 g).

Należy cenić go również za prosty skład, przez co serki wiejskie mają dosyć krótkie daty przydatności do spożycia – nie zawierają sztucznych dodatków.


Czego potrzebujesz?

  • Serek wiejski – nasza baza pysznego śniadania.
  • Płatki owsiane – bardzo często goszczą u mnie na śniadaniu, czasem w formie klasycznej owsianki, czasami jako dodatek do innych dań na słodko.
  • Jabłko – Twoja ulubiona odmiana.
  • Miód – możesz go zastąpić słodzikiem.
  • Masło orzechowe – świetnie pasuje do owsianek i do śniadań z jabłkiem.
  • Cynamon – zawsze go dodaję do potraw z jabłkiem.
  • Aromat waniliowy – odrobina do dopełnienia smaku.

To śniadanie ma: 469 kcal, w tym 25 g białka/ 20 g tłuszczu/ 48 g węglowodanów.

Serek wiejski na słodko a’la szarlotka

Recipe by DietaWplanach
Porcje

1

porcja
Kalorie

469

kcal

Składniki

  • Serek wiejski – 1 opakowanie

  • Płatki owsiane – 3 łyżki

  • Jabłko – 1/2 sztuki

  • Miód – 1 łyżeczka

  • Masło orzechowe – 1 łyżka

  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

  • Aromat waniliowy – 2 krople

Wykonanie

  • Jabłko pokrój w kostkę i wrzuć do małego rondelka. Zalej odrobiną wody, tak aby nie przywierało.
    Duś jabłko kilka minut.
  • Dodaj płatki owsiane, cynamon, miód i aromat waniliowy. Duś wszystko jeszcze kilka minut.
  • Wyłóż serek wiejski, na to dodaj jabłka z płatkami owsianymi oraz łyżkę masła orzechowego.

Jeśli szukasz innych przepisów na jabłka, zajrzyj tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.