Ciepłe, słodkie i pachnące pieczone jabłko z płatkami owsianymi i bakaliami to pomysł na deser lub przekąskę.
Szukasz innych przepisów z jabłkami w roli głównej? Zajrzyj tutaj
Przepis na jabłko pieczone jest na prawdę prosty, a do tego musimy zebrać tylko kilka składników.
Co potrzebujesz:
Jabłka – wybierz swój ulubiony gatunek, ale pamiętaj, że w większych łatwiej zmieścić całe owsiane nadzienie
Płatki owsiane – najlepsze będą górskie. Możesz oczywiście skorzystać z opcji bezglutenowej lub sięgnąć po płatki jaglane bądź ryżane.
Bakalie – u mnie były to migdały, żurawina i chipsy kokosowe.
Miód – zwróć uwagę, czy twój miód jest dobrej jakości, czy nie płacisz za sztuczny produkt, który wyszedł z fabryki, a nie z ula.
W wersji deserowej polecam na ciepłe pieczone jabłko dodać gałkę lodów!
Moja wersja nadzienia do pieczonego jabłka zawierała nerkowce, żurawinę suszoną, miód, cynamon i kardamon.

Przyznam wam się, że pierwsza próba zakończyła się nie zbyt dobrze, bo po wyjęciu z piekarnika zobaczyłam to:

Wersja z powyższego obrazka była równie pyszna, ale niestety niezbyt estetyczna. Myślę, że przytrzymałam jabłka za długo w piekarniku i z tego powodu eksplodowały. Jeśli macie inne przypuszczenia, co mogło pójść nie tak, to chętnie wysłucham!
Taki deser ma sporo, bo aż 390 kalorii ( 8,2 g białka/ 11,8 g tłuszczu/ 71 g węglowodanów). Myślę jednak, że taki deser jest tego wart! Co ważne jedna porcja ma aż 9 g błonnika, 100-130 g magnezu (zależy od orzechów) oraz prawie 4 mg żelaza.
Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i bakaliami
2
porcje390
kcalSkładniki
Jabłko – 2 sztuki
Płatki owsiane – 3 łyżki
Żurawina – 1 łyżkaa
Orzechy – 1 łyżka
Cynamon i kardamon – do smaku
Miód – 1 łyżka
Wykonanie
- Z jabłek odetnij górne ‘kapelusiki’. Wydrąż w środku jabłek miejsce na nadzienie. Wyjmij wszystkie pestki.
- Płatki wymieszaj z miodem i bakaliami.
- Przełóż wymieszane nadzienie do środka jabłek.
- Wstaw na 20-30 minut do piekarnika, na 180 C. Nie przykrywaj!