Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i bakaliami

Słodkie i pachnące pieczone jabłko z płatkami owsianymi i bakaliami to pomysł na deser lub przekąskę. Więcej przepisów z jabłkami znajdziesz tutaj.

Ciepłe, słodkie i pachnące pieczone jabłko z płatkami owsianymi i bakaliami to pomysł na deser lub przekąskę.

Szukasz innych przepisów z jabłkami w roli głównej? Zajrzyj tutaj

Przepis na jabłko pieczone jest na prawdę prosty, a do tego musimy zebrać tylko kilka składników.

Co potrzebujesz:

Jabłka – wybierz swój ulubiony gatunek, ale pamiętaj, że w większych łatwiej zmieścić całe owsiane nadzienie

Płatki owsiane – najlepsze będą górskie. Możesz oczywiście skorzystać z opcji bezglutenowej lub sięgnąć po płatki jaglane bądź ryżane.

Bakalie – u mnie były to migdały, żurawina i chipsy kokosowe.

Miód – zwróć uwagę, czy twój miód jest dobrej jakości, czy nie płacisz za sztuczny produkt, który wyszedł z fabryki, a nie z ula.

W wersji deserowej polecam na ciepłe pieczone jabłko dodać gałkę lodów!


Moja wersja nadzienia do pieczonego jabłka zawierała nerkowce, żurawinę suszoną, miód, cynamon i kardamon.

Przyznam wam się, że pierwsza próba zakończyła się nie zbyt dobrze, bo po wyjęciu z piekarnika zobaczyłam to:

Wersja z powyższego obrazka była równie pyszna, ale niestety niezbyt estetyczna. Myślę, że przytrzymałam jabłka za długo w piekarniku i z tego powodu eksplodowały. Jeśli macie inne przypuszczenia, co mogło pójść nie tak, to chętnie wysłucham!

Taki deser ma sporo, bo aż 390 kalorii ( 8,2 g białka/ 11,8 g tłuszczu/ 71 g węglowodanów). Myślę jednak, że taki deser jest tego wart! Co ważne jedna porcja ma aż 9 g błonnika, 100-130 g magnezu (zależy od orzechów) oraz prawie 4 mg żelaza.

Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i bakaliami

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
W jednym jabłku

390

kcal

Składniki

  • Jabłko – 2 sztuki

  • Płatki owsiane – 3 łyżki

  • Żurawina – 1 łyżkaa

  • Orzechy – 1 łyżka

  • Cynamon i kardamon – do smaku

  • Miód – 1 łyżka

Wykonanie

  • Z jabłek odetnij górne ‘kapelusiki’. Wydrąż w środku jabłek miejsce na nadzienie. Wyjmij wszystkie pestki.
  • Płatki wymieszaj z miodem i bakaliami.
  • Przełóż wymieszane nadzienie do środka jabłek.
  • Wstaw na 20-30 minut do piekarnika, na 180 C. Nie przykrywaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *