Grecka sałatka z komosą

Grecka sałatka z komosą to pyszna opcja na porcję świeżych warzyw!

Ta sałatka to pomysł na główny posiłek lub na dodatek do głównego dania. Często sięgam po nią na przykład na kolację albo zabieram ze sobą w pudełku. Klasyczna wersja greckiej sałatki jest mniej sycąca, bo zawiera same warzywa. Ja przedstawię wam zmodyfikowaną, bardziej konkretną odsłonę.

Macie czasami takie dni, że cały czas jesteście głodni? Każdy tak ma. Jednak zdarzają się i takie kiedy na nic nie mamy apetytu, nie chce się gotować i najlepiej zjeść ‘coś lekkiego’. Polecam wam wtedy spróbować greckiej sałatki z komosą.

Możecie ją tez wykorzystać jako super danie na imprezę! Jest ciekawe, efektowne i przepyszne! Spróbujcie też do grilla albo ryby z piekarnika. Mniam!

Z czego składa się sałatka grecka z komosą?
  • Komosa – delikatna baza naszej sałatki.
  • Pomidorki – najlepiej wybrać te koktajlowe lub inne mniejsze.
  • Papryka – super jeśli wymieszasz kilka kolorów!
  • Ogórek – dodaje soczystości i świeżości.
  • Oliwki – Ciemne lub zielone jeśli wolisz, najlepsze będą te prawdziwe, z pestką ( teraz nawet Biedronka ma je w ofercie za parę złotych i są na prawdę pyszne!).
  • Feta – Prawdziwa! Nie ser Favita, czy inne takie. Prawdziwa feta ma w składzie mleko owcze i kozie, bez krowiego! Teraz też bardzo łatwo ją dostać ( ja kupiłam w Biedronce).
  • Oliwa – tutaj polecam wam oliwy w puszkach. Czemu? Bo oliwy nawet w ciemnym szkle nigdy nie wiemy jak były przechowywane, a takie tłuszcze są bardzo wrażliwe na światło i tlen- tracą wiele wartości odżywczych.
  • Koperek, pietruszka, szczypiorek – co chcecie, co lubicie i co akurat macie pod ręką 🙂
Jak zapobiec ‘więdnięciu’ sałatki w lodówce?

Wiecie o co chodzi? O to oklapnięcie składników i zbieraniu się soków na dole miski..

Sałatki przechowywane w lodówce często tracą na jędrności i zaczynają więdnąć. Są wtedy mało apetyczne i często lądują w koszu. Na szczęście ta sałatka jest o tyle przemyślana, że nic takiego jej nie grozi. Nie zawiera żadnych delikatnych zielonych elementów takich jak rukola, szpinak, sałata. Spokojnie można przechowywać ją nawet do 4-5 dni. Dzięki temu możesz ją przyszykować dzień wcześniej np. przed grillem.

Jeśli nadal obawiasz się, że następnego dnia nie będzie taka dobra to nie dodawaj fety i oliwy. Wymieszaj pokrojone warzywa z komosą i wstaw do lodówki. Resztę dodasz później, przed podaniem.

grecka sałatka - składniki
A gdzie cebula?

Faktycznie, w oryginale sałatka grecka ma cebulę. Sporo cebuli. Najczęściej czerwonej. Ja jej nie wykorzystałam, ponieważ chciałam uzyskać lekką sałatkę + nie ucierpi na tym wasz oddech 😉

Jeśli chcecie, nie macie problemów ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu dużej ilości cebuli to droga wolna! Cebula to bardzo zdrowe warzywo.

Wspomniałam oryginalności sałatki greckiej więc trochę to rozwinę. Miałam okazję w zeszłe wakacje spróbować wielu odsłon tego dania. Grecy szykują ją do obiadu i dzielą się nią z jednej miski. Podobnie wygląda to w restauracji. Każdy zamawia swoje danie ale obowiązkowo trzeba domówić grecką do podziału. Grecy zwracają tez uwagę na formę jej podania. Jeśli feta będzie rozkruszona lub zmieszana, to znaczy, że to nie robota Greka. W ich tradycji jest kładzenie dużego plastra prawdziwej fety na samą górę sałatki.

Komosa ryżowa – czy to konieczne?

Nie masz w domu komosy? Możesz pokombinować z innym dodatkiem, chociaż szczerze Ci powiem, że nic nie przychodzi mi na myśl w tym momencie. Komosa to pseudozboże o wielu cudownych właściwościach. Jest także źródłem białka. Do tej sałatki pasuje idealnie!

Komosę ryżową kupisz teraz w każdym markecie, czy większym sklepie. Nie musi to być bio komosa za 30 zł. Przykładowo w Biedronce dostaniesz ją za 6,99 zł w Lidlu za 9,99 zł( cena aktualna na maj 2020). Na prawdę warto ją kupić, bo jest wiele ciekawych przepisów z jej wykonaniem.

grecka sałatka
Czy to sałatka odpowiednia dla każdego?

Jeśli miałabym tutaj znaleźć jakiś minus to będzie to zawartość sodu. Feta to produkt z solanki więc musimy liczyć się z tym, że ma dużo sodu ( dlatego jest taka słona). Osoby mające problemy na przykład z nadciśnieniem powinny zwrócić uwagę i albo zmniejszyć ilość fety albo spożywać sałatkę z umiarem i jako dodatek przy innych niesłonych daniach.

Porcja sałatki greckiej z komosą ( z ciemnymi oliwkami greckimi i prawdziwą fetą) ma: 210 kcal/ 7,5 g białka/ 8,5 g tłuszczu/ 19 g węglowodanów/ 3,5 g błonnika/ 120 mg wapnia/ 3 mg żelaza/ 130 g magnezu/.

Grecka sałatka z komosą

Recipe by DietaWplanach
Porcje

4

porcje
Kalorie

210

kcal

Składniki

  • Komosa ryżowa – 1 szklanka

  • Papryka – 1 sztuka lub 2 połówki różnych kolorów

  • Pomidorki – 8-10 sztuk

  • Ogórek zielony – 1/3

  • Feta (“owczo-kozia”) – 60 g

  • Oliwki ( z pestką będą najlepsze) – 2 łyżki

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Natka pietruszki – 2-3 łyżki posiekanej

  • Szczypiorek – 2 łyżki posiekanego

  • Oregano i bazylia suszona – po 1 łyżeczce

  • sól i pieprz

Wykonanie

  • Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Warzywa dokładnie umyj i pokrój tak jak lubisz, w paski, dużą lub drobną kostkę.
  • Ugotowaną komosę wymieszaj z ogórkiem, pomidorkami, papryką, szczypiorkiem, pietruszką i oliwkami.
  • Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  • Do sałatki dodaj sos na bazie oliwy, a na wierzch pokrusz fetę lub po grecku – ułóż jeden gruby plaster.