Kasza gryczana z burakiem i fetą

kasza gryczana z burakiem i fetą

Kasza gryczana z burakiem i fetą to szybki pomysł na sycący i jednocześnie lekki lunch do pracy. Jak często gości na waszych stołach kasza gryczana? Pewnie nie za często. Może przy okazji gulaszu, może raz na parę miesięcy jak najdzie was ochota na “coś zdrowego”. Czemu właściwie warto włączyć kaszę gryczaną do swojej codziennej diety?

  1. Jest to zboże bez glutenu więc może być podstawą dań kiedy gościmy bezglutenowych gości lub sami ze względów zdrowotnych pomijamy ten składnik.
  2. Ma sporo białka jak na zboże, bo około 12 g na 100 g produktu ( 1 woreczek).
  3. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, a także manganu i magnezu.
  4. Ziarno gryki składa się głównie ze skrobi, przy czym jest to głównie tzw. skrobia oporna. Składnik ten nie ulega trawieniu i stanowi błonnik pokarmowy. 
  5. Kasza gryczana ma bardzo dobry potencjał antyoksydacyjny. Zawiera polifenole, które ważnymi antyoksydantami. Wpływają na obniżanie się ciśnienia krwi, zmniejszanie się zawartości ‘złego’ cholesterolu, a zwiększani tego dobrego oraz eliminowanie stanów zapalnych w organizmie.
  6. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, który opóźnia uwalnianie węglowodanów do krwi, są polecane osobom na dietach redukcyjnych, a także cukrzykom, czy insulinoopornym.

Do czego jeszcze możemy używać grykę?

Oczywiście do wszelkich gulaszów mięsnych i tych wegetariańskich i wegańskich, np. do Ratatouille. Poza tym, kasza gryczana może być dodatkiem do sałatek, farszu do gołąbków, pierogów i naleśników.

Z mąki gryczanej, która jest już szeroko dostępna w sklepach, możemy wykonać placuszki, a także upiec własne pieczywo.

Świetnym pomysłem jest użycie kaszy gryczanej do wege pasztetów z grzybami lub do past z soczewicy.

kasza gryczana z burakiem i fetą

Kasza gryczana z burakiem i fetą to ciekawy pomysł na wegetariański obiad lub kolację na szybko. Zwróćcie uwagę na jakość fety. Teraz w Biedronce czy Lidlu możecie dostać prawdziwą fetę z mleka koziego i owczego. Sięgnijcie właśnie o nią, bo wyroby typu ‘Favita’ mają o wiele gorszy skład i nie warto ich kupować.

1 porcja zawiera 367 kcal/ 13,3 g białka/ 14 g tłuszczu/ 52 g węglowodanów/ 180 mg wapnia/ 160 mg magnezu/ 5 mg żelaza

Kasz gryczana z burakiem i fetą

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
Kalorie

367

kcal

Składniki

  • Kasza gryczana – 100 g

  • Burak – 1 średnia sztuka

  • Suszone pomidory z oleju – 6 sztuk

  • Feta – 50 g

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Pietruszka zielona – 4 łyżeczki posiekanej

Wykonanie

  • Buraka upiecz w folii. Piecz w 200 C, przez 40 min, do 1 godziny.
  • Kaszę ugotuj.
  • Upieczonego buraka obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokrój na kawałki. Pietruszkę posiekaj.
  • Kaszę wymieszaj z pomidorem, oregano i burakiem. Na wierzch posyp pokruszony ser feta i pietruszkę.