Makaron z łososiem to smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Według Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy spożywać ryby kilka razy w tygodni. WHO (World Health Organization). Jednak z wielu źródeł docierają do nas informacje o toksyczności ryb. Obiecuję, że zrobię o tym osobny wpis. W skrócie mogę wam tylko powiedzieć, że znając za i przeciw, jestem za spożywaniem ryb, ale z dobrych źródeł i też nie każdego gatunku.
Oczywiście nie uważam, że ryby to niezbędny składnik diety. Dzisiaj mamy mnóstwo innych, roślinnych źródeł kwasów omega-3, o których to mówi się wspominając o rybach.
Co to są te kwasy omega-3 i czemu zdrowa dieta może nam zaszkodzić?
Wszystkie tłuszcze, które spożywamy możemy podzielić na różne kwasy tłuszczowe. Jedną z grup są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli WNKT. Tutaj z kolei wyróżnić możemy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. W naszej diecie mamy zdecydowaną przewagę tych drugich. Czy to dobrze? Nie do końca.
Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien mieścić się w przedziale od 1:1 do 1:5-6. W diecie statystycznego polaka ten stosunek wynosi 1:12–1:20.
Nadmiar kwasów omega-6 w diecie może powodować i nasilać stany zapalne w organizmie. W wielu schorzeniach zwraca się uwagę właśnie na to, żeby ograniczać ich spożycie, a włączyć więcej omega-3.
Omega-6 znajdziemy w wielu bardzo zdrowych produktach takich jak: pestki dyni, słonecznika, sezamu, orzeszki ziemne, migdały, awokado czy olej z pestek winogron. Warto więc zastanowić się, czy aby na pewno nasza zdrowa dieta jest taka zdrowa, bo jak widać w świecie dietetyki nie zawsze coś jest dobre albo złe. Bardzo często chodzi o właściwe proporcje.
Dzisiaj mam dla was jednogarnkowy, a właściwie jednopatelniowy przepis na makaron z łososiem, cukinią i pieczarkami, w sosie śmietanowo – chrzanowym.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA(z makaronem pszennym): 410 kcal/ 21 g białka/ 15 g tłuszczu/ 50 g węglowodanów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (z makaronem z groszku): 370 kcal/ 28 g białka/ 15 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów.
Makaron z łososiem w sosie chrzanowym
2
porcje570
kcalSkładniki
Makaron – 120 g – ja użyłam makaronu z groszku (biedronka)
Łosoś wędzony – 100 g
Cukinia – 1/2 sztuki
Pieczarki – 6-8 sztuk
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Chrzan – 1 łyżeczka
Koperek – 2 łyżeczki posiekanego
Wykonanie
- Na oliwie podsmaż obrane i pokrojone pieczarki i pokrojoną cukinię. Ja pieczarki kroiłam w grube plasterki, a cukinię w półplasterki.
- Po kilku minutach smażenia, przykryj warzywa i duś 5-7 minut.
- Łososia pokrój lub podziel na mniejsze kawałeczki i dorzuć do warzyw. Smaż chwilkę, 2-3 minuty.
- Śmietanę wymieszaj z chrzanem, solą i pieprzem. Wlej na patelnię. Wymieszaj wszystko i duś jeszcze parę minut. Jeśli wolisz rzadszy sos, dolej wody.
- Makaron ugotuj. Wrzuć na patelnię i wymieszaj. Na końcu posyp koperkiem.