Kalafior z komosą i ciecierzycą to kolejna prosta propozycja na lunch do pracy. Wykonanie zajmie nam niewiele czasu, a sam przepis jest prosty więc nikt nie powinien mieć z nim problemu.
Komosę możecie ugotować tak jak ja na bulionie, ale jeśli nie macie żadnego pod ręką, to ugotujcie ją na wodzie, z dodatkiem ziół. W czasie jak gotujemy komosę, możemy ugotować kalafiora i upiec ciecierzycę!
Moje pudełka do pracy składały się tym razem z:
- kalafior z komosą i ciecierzycą, w oliwie koperkowej
- chia pudding z kokosem i jagodami
- woda z cytryną i imbirem
Zajrzyjcie też do przepisu na kalafior w sosie pomidorowym!
400 g warzyw i owoców dziennie
Tak brzmi zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia. Pewnie to znacie tylko z innej strony, jako hasło „5 porcji warzyw i owoców dziennie”. Co to jest ta porcja? Jak to wyliczyć?
Przykładowe porcje warzyw i owoców:
- jedno jabłko/gruszka/brzoskwinia = 1 porcja
- jeden pomidor/ marchewka = 1 porcja
- 1/2 szklanki malin/ truskawek/ jagód = 1 porcja
- 1/2 szklanki surówki = 1 porcja
- talerz zupy = 1 porcja
- szklanka 100 % soku = 1 porcja
Takie warzywne obiady to świetny sposób na zrealizowanie nawet kilku porcji warzyw za jednym zamachem. Świetnie nadają się tutaj również zupy zwykłe lub kremy oraz wszelkie gulasze warzywne i leczo, a także pasty warzywne i pasztety.
Warto pamiętać, aby warzywa i owoce, które spożywamy były różnorodne. Oczywiście nikomu nie zaszkodzi codzienne spożywanie jabłek, ale wskazane jest urozmaicać dietę, ponieważ minimalizujemy tym samym ryzyko niedoborów.
Kalafior z komosą ryżową i ciecierzycą, w oliwie koperkowej
2
porcje400
kcalSkładniki
Kalafior – 1 sztuka
Komosa ryżowa (quinoa) – 1/2 szklanki
Ciecierzyca – 1 puszka
Koperek – 3 łyżki posiekanego
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sok z cytryny – 1 łyżka
Papryka wędzona, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz
Bulion – 1 szklanka
Wykonanie
- Ciecierzycę przepłucz i wymieszaj z przyprawami. Piecz w 20 minut w 180 C.
- Komosę ugotuj w bulionie(ok. 15 min.). Jeśli będzie potrzeba, dolej wody.
- Kalafior umyj i podziel na różyczki. Gotuj 6-7 minut w lekko osolonej wodzie.
- Koperek posiekaj i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Nałóż na talerz komosę, na to kalafior, polej oliwą i posyp upieczona ciecierzycą.
Jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś przepisu na zdrowy deser CHIA PUDDING, to poniżej podrzucam link do przepisu.