Kalafior z komosą ryżową i ciecierzycą, w oliwie koperkowej

Kalafior z komosą i ciecierzycą to kolejna prosta propozycja na lunch do pracy. Wykonanie zajmie nam niewiele czasu, a sam przepis jest prosty więc nikt nie powinien mieć z nim problemu.

Komosę możecie ugotować tak jak ja na bulionie, ale jeśli nie macie żadnego pod ręką, to ugotujcie ją na wodzie, z dodatkiem ziół. W czasie jak gotujemy komosę, możemy ugotować kalafiora i upiec ciecierzycę!

Moje pudełka do pracy składały się tym razem z:

  • kalafior z komosą i ciecierzycą, w oliwie koperkowej
  • chia pudding z kokosem i jagodami
  • woda z cytryną i imbirem

Zajrzyjcie też do przepisu na kalafior w sosie pomidorowym!


400 g warzyw i owoców dziennie

Tak brzmi zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia. Pewnie to znacie tylko z innej strony, jako hasło “5 porcji warzyw i owoców dziennie”. Co to jest ta porcja? Jak to wyliczyć?

Przykładowe porcje warzyw i owoców:

  • jedno jabłko/gruszka/brzoskwinia = 1 porcja
  • jeden pomidor/ marchewka = 1 porcja
  • 1/2 szklanki malin/ truskawek/ jagód = 1 porcja
  • 1/2 szklanki surówki = 1 porcja
  • talerz zupy = 1 porcja
  • szklanka 100 % soku = 1 porcja

Takie warzywne obiady to świetny sposób na zrealizowanie nawet kilku porcji warzyw za jednym zamachem. Świetnie nadają się tutaj również zupy zwykłe lub kremy oraz wszelkie gulasze warzywne i leczo, a także pasty warzywne i pasztety.

Warto pamiętać, aby warzywa i owoce, które spożywamy były różnorodne. Oczywiście nikomu nie zaszkodzi codzienne spożywanie jabłek, ale wskazane jest urozmaicać dietę, ponieważ minimalizujemy tym samym ryzyko niedoborów.

Kalafior z komosą ryżową i ciecierzycą, w oliwie koperkowej

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
Kalorie

400

kcal

Składniki

  • Kalafior – 1 sztuka

  • Komosa ryżowa (quinoa) – 1/2 szklanki

  • Ciecierzyca – 1 puszka

  • Koperek – 3 łyżki posiekanego

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Papryka wędzona, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz

  • Bulion – 1 szklanka

Wykonanie

  • Ciecierzycę przepłucz i wymieszaj z przyprawami. Piecz w 20 minut w 180 C.
  • Komosę ugotuj w bulionie(ok. 15 min.). Jeśli będzie potrzeba, dolej wody.
  • Kalafior umyj i podziel na różyczki. Gotuj 6-7 minut w lekko osolonej wodzie.
  • Koperek posiekaj i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Nałóż na talerz komosę, na to kalafior, polej oliwą i posyp upieczona ciecierzycą.

Jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś przepisu na zdrowy deser CHIA PUDDING, to poniżej podrzucam link do przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.