Chia pudding z płatkami owsianymi i brzoskwinią

Chia pudding z płatkami owsianymi to szybka propozycja na śniadanie łatwe do zabranie ze sobą do pracy.

Chia pudding to nic innego jak nasiona chia napęczniałe w mleku/jogurcie. U mnie tym razem w napoju sojowym i jogurcie greckim. W ten sposób pudding jest bardziej kremowy.

Sierpień już dobiega końca, na dworze coraz chłodniej, więc korzystam jeszcze póki mogę z owoców lata. Wiśnie, borówki i jeżyny już pomroziłam na zimę.

Nasiona Chia – dlaczego warto je używać?

Nasiona chia są ze mną w kuchni już kilka lat. Zazwyczaj wykorzystuje je właśnie do puddingu, owsianek i ciastek. Czasami wrzucę też do koktajlu.

Same nasionka nie mają smaku, ale spożywam je ze względu na niesamowitą konsystencję jaką potrafią nadać oraz za ich właściwości zdrowotne.

Nasiona chia zachowują się podobnie do siemienia lnianego. Jeśli je pomoczymy, zaczynają żelować i tworzą pudding/kisiel, jak zwał tak zwał. Z kolei dodając je do placków czy ciasta, przyjemnie chrupią.

Te niepozorne nasionka to dobre źródło błonnika i białka, a także kwasów omega-3. Są wspaniałym produktem na diecie przeciwzapalnej oraz u wegan, którzy nie jedzą ryb i nie dostarczają sobie z nich właśnie kwasów omega-3.

chia pudding z płatkami owsianymi

Chia pudding z płatkami owsianymi – co potrzebujemy?

  • Nasiona chia – baza naszego puddingu,
  • Płatki owsiane górskie – dzięki nim pudding będzie sycił na dłużej.
  • Mleko/ napój roślinny – u mnie tym razem sojowy.
  • Jogurt – tutaj też albo klasyczny jogurt albo roślinny.
  • Świeże owoce – korzystam z brzoskwini póki są.
  • Migdały lub inne orzechy – fajny chrupiący dodatek i dodatkowe źródło dobrych tłuszczy.

W Jednej porcji: 420 kcal/ 19 g białka/ 21 g tłuszczu/ 37 g węglowodanów/ 12 g błonnika.

Poza tym:

  • 27 % dziennego zapotrzebowania na wapń (użyłam napoju sojowego z wapniem),
  • 46 % dz. z. na magnez !
  • 18 % dz. z. na żelazo.

Chia pudding z płatkami owsianymi i brzoskwinią

Recipe by DietaWplanach
Porcje

1

porcja
Kalorie

420

kcal

Składniki

  • Nasiona chia – 2 łyżki

  • Płatki owsiane – 3 łyżki

  • Napój sojowy – 150 ml

  • Jogurt grecki – 3 łyżki

  • Brzoskwinia – 1/2 sztuki

  • Migdały – 1 łyżka

Wykonanie

  • Napój sojowy i jogurt wymieszaj.
  • Dodaj płatki owsiane i nasiona chia. Wymieszaj dokładnie i odstaw na min. 1 godzinę.
    (Możesz przygotować chia pudding na wieczór i zostawić go na noc w lodówce).
  • Dodaj skrojoną brzoskwinię i posiekane migdały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.