Pulpety z soczewicy to pomysł na pyszny wegański obiad z kilku prostych składników.
Szybkie wege obiady
W mojej kuchni często goszczą dania jednogarnkowe (risotto, kaszotto, leczo, gulasze itp.). Ze względu na to, że jem strączki kilka razy w tygodniu, czasami zrobię też coś bardziej skomplikowanego.
Kotlety/pulpety z nasion roślin strączkowych robi się na prawdę banalnie prosto. Ja zazyczaj gotuje np. soczewicę i jakąś kaszę, taką którą akurat mam. Oba składniki blenduje ze zmielonym siemieniem lnianym i orzechami lub słonecznikiem. Zazwyczaj dodaję też podsmażoną cebulkę, czasem czosnek. Do tego dodaje sporo ziół i przypraw.
Wszystko razem wystarczy dobrze zblendować i można lepić kotlety.
Pulpety z soczewicy – Co potrzebujesz?
- soczewica zielona – baza naszych kotletów,
- kasza – u mnie jęczmienna, ale może być np. jaglana,
- siemię lniane – zmielone pęcznieje i zachowuje się podobnie jak jajko, czyli skleja masę w całość,
- słonecznik – zmielony, czasami dodaję pestki dyni lub zmielone orzechy,
- cebulka – lekko podsmażona nadaje pulpetom świetny aromat,
- przyprawy – u mnie tym razem bazylia, tymianek i oregano. Poszłam w wakacyjne smaki.
- Sos – wystarczy podgrzać passatę lub pomidory z puszki i dodać do nich przyprawy, delikatnie odparować.
W 3 pulpetach, bez sosu i sałatki: 265 kcal, w tym 10 g białka/ 13,5 g tłuszczu/ 25 g węglowodanów/ 5 g błonnika
Pulpety z soczewicy z sosem bolońskim
4
porcje265
kcalSkładniki
Soczewica zielona (sucha) – 100g
Kasza jęczmienna (sucha) – 50 g
Cebula – 1/2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Słonecznik – 3 łyżki
Siemię lniane – 2 łyżki
Olej rzepakowy – 3 łyżki
Bułka tarta – 1 łyżka
Przyprawy
Wykonanie
- Kaszę i soczewicę ugotuj. Przełóż ugotowane do miski.
- Na łyżce oleju podsmaż cebulkę, pod koniec wrzuć czosnek. Podsmażone wrzuć do miski.
- Dodaj zmielone siemię lniane i słonecznik orz przyprawy i bułkę tartą. Całość zblenduj.
- Z masy formuj pulpety i smaż je na 2 łyżkach oleju. Powinno wyjść ok. 12 średniej wielkości pulpetów.
- Pulpety podawaj z sosem z passaty lub pomidorów z puszki oraz ze świeżymi warzywami.
Uwagi
- Zwróć uwagę, aby ugotowana soczewica i kasza były dobrze odsączone z wody. Dzięki temu masa będzie gęstsza.
Zajrzyj też do innych wpisów z kultowymi wege obiadami:
3 odpowiedzi na “Pulpety z soczewicy z sosem bolońskim”
Jakie przyprawy pasują do tych pulpetów? Tylko sól i pieprz czy jeszcze jakieś bardziej wyraziste lub indyjskie?
Takie jakie lubisz 🙂 Ja zazwyczaj do nich daję klasycznie zioła prowansalskie i czosnek.
[…] idę po przepis […]