Zupa z pomarańczowych warzyw

Zupa z pomarańczowych warzyw to pyszny pomysł na jesienny obiad lub kolację.

Warzywa, które użyłam do zupy są dostępne tak na prawdę od każdej porze roku. Jednak to na jesień przychodzi ochota na rozgrzewające zupy.

Ta zupa jest banalnie prosta, a jaka pyszna!

Zupa z pomarańczowych warzyw – bulion

Jaki bulion użyć? Czy trzeba go gotować od podstaw?

Ja czasami używam bulionów gotowych (uwaga na skład! Wybierajcie te bez cukru, soli i glutaminianu). Na rynku dostępne są buliony w proszku składające się z samych warzyw suszonych. Taki właśnie mam w domu i nieraz uratował mój obiad.

Jak mam więcej czasu to gotuję bulion od podstaw. Wtedy nastawiam warzywa z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaję inne przyprawy w zależności na co będzie bulion.

Batat – źródło beta-karotenu

Bataty to źródło głównie węglowodanów, jednak pomimo iż są to ziemniaki, mają więcej wartości odżywczych od standardowego ziemniaka.

Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniak, więc będą dobrym urozmaiceniem nawet dla cukrzyka.

Bataty są bogactwem beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Beta-karoten działa przeciwzapalnie i zwalcza wolne rodniki, więc jest jednym z produktów działających przeciwko nowotworom.

Do tego w zupie znajduje się również marchew! To także bardzo dobre źródło beta-karotenu.

Co potrzebujesz?

  • Batat – nasz główny składnik, możesz zastąpić go dynią.
  • Marchewka – razem z batatem nadają piękny kolor zupie
  • Por, pietruszka i seler – są jasne, więc nie zaszkodzą naszej pomarańczowej zupie, a zawierają cenne składniki odżywcze i nadają świetny aromat!
  • Oliwa – niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, więc pamiętaj, aby zawsze do potraw dodawać źródło tłuszczy.
  • Kurkuma – pogłębi kolor zupy i wzmocni przeciwzapalny indeks naszej potrawy!

Zupa z pomarańczowych warzyw

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
Porcja

190

kcal

Składniki

  • Batat – 1/2 sztuki

  • Marchew – 1 sztuka

  • Por – 1/4 sztuki

  • Pietruszka, korzeń – 1 sztuka

  • Seler – 1/3 sztuki

  • Bulion – 500 ml

  • Pietruszka, natka – 1/2 pęczka

  • Oliwa – 2 łyżki

  • Kurkuma, imbir, bazylia, sól i pieprz

Wykonanie

  • Do gorącego bulionu wrzuć pokrojone warzywa.
  • Dodaj ulubione przyprawy i gotuj 20 minut.
  • Dopraw do smaku, dodaj oliwę i zblenduj.
  • Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.