Proste ciasto dyniowe to pomysł na szybki, jesienny deser.
Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.
Miałam w planach inne ciasto, ale urzekła mnie piękna wystawka kolorowych dyń w warzywniaku i musiałam którąś wybrać.
Tym razem padło na szybkie i proste ciasto dyniowe z kruszonką z orzechów i wiórków.

Puree z dyni – jak zrobić?
Puree z dyni to nic innego jak upieczona i zblendowana dynia.
Ja wykorzystuje do tego dynię hokkaido, którą można zblendować ze skórką.
- Dynię kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli jest bardzo duża. Wyjmuję pestki i smaruje lekko oliwą.
- Wstawiam dynię do piekarnika i piekę ok. 30 – 40 minut w 180 C.
- Dynię studzę i blenduje jak leki razem ze skórką.
Takie puree często robię w nadmiarze i mrożę. Później mamy świetną bazę do sosów, zup i ciast.

Ciasto dyniowe – co potrzebujesz?
Dynia – puree z dyni robi się szybko i prosto. Możesz raz przygotować więcej i je zamrozić.
Mąka – u mnie jasna orkiszowa, ale możesz zastąpić ją inną.
Ksylitol – ja wykorzystałam ksylitol i cukier kokosowy, jednak w wersji bez cukru wybierz sam ksylitol, a w wersji klasycznej po prostu cukier. Pamiętaj, że ksylitol to ok 75 % słodkości cukru.
Przyprawy – cynamon, imbir i gałka muszkatołowa. Możesz też dodać kardamon lub kurkumę.
Masło – lub margaryna
Orzechy włoskie i wiórki – lub inne orzechy, które lubisz.
+ jajka, proszek do pieczenia, sól
Proste ciasto dyniowe
10
porcji362
kcalSkładniki
mąka orkiszowa – 320 g ( 2 i 1/2 szklanki) lub inna mąka
ksylitol – 270 g (1 i 1/3 szklanki) lub 200 g cukru
dynia (puree) – 300 g
jajka – 2 sztuki
masło – 130 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cynamon – 1 łyżeczka
sól – 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
imbir w proszku – 1/4 łyżeczki
ulubione orzechy (u mnie włoskie)- 60 g (4 łyżki)
wiórki kokosowe – 30 g (5 łyżek)
Wykonanie
- Wymieszaj mąkę (250 g), ksylitol (200 g), przyprawy, sól i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce zblenduj na gładko puree z dyni, jajka i masło (70 g).
- Połącz składniki, wymieszaj je i wylewaj do podłużnej keksówki wyłożonej papierem.
- Ręką wyrób kruszonkę: mąka (70 g) z zimnym, pokrojonym masłem (60 g), ksylitolem (70 g), orzechami i wiórkami.
- Na ciasto wysyp kruszonkę i piecz całość ok. 50-60 minut w 185 C. Piecz do suchego patyczka.
INNE JESIENNE PRZEPISY

Zupa krem z pomarańczowych warzyw
Warzywa, które ożyłam do zupy są dostępne tak na prawdę o każdej porze roku. Jednak to na jesień przychodzi ochota na rozgrzewające zupy.

Pasztet z soczewicy i marchewki
Miałam akurat zaczętą soczewicę i kaszę jaglaną. Znalazłam też w szafce puszkę ciecierzycy. Powstał z tego pyszny, delikatny, wege pasztet.