Proste ciasto dyniowe bez cukru

Proste ciasto dyniowe to pomysł na szybki, jesienny deser.

Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.

Miałam w planach inne ciasto, ale urzekła mnie piękna wystawka kolorowych dyń w warzywniaku i musiałam którąś wybrać.

Tym razem padło na szybkie i proste ciasto dyniowe z kruszonką z orzechów i wiórków.

proste ciasto dyniowe

Puree z dyni – jak zrobić?

Puree z dyni to nic innego jak upieczona i zblendowana dynia.

Ja wykorzystuje do tego dynię hokkaido, którą można zblendować ze skórką.

  1. Dynię kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli jest bardzo duża. Wyjmuję pestki i smaruje lekko oliwą.
  2. Wstawiam dynię do piekarnika i piekę ok. 30 – 40 minut w 180 C.
  3. Dynię studzę i blenduje jak leki razem ze skórką.

Takie puree często robię w nadmiarze i mrożę. Później mamy świetną bazę do sosów, zup i ciast.

proste ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe – co potrzebujesz?

Dynia – puree z dyni robi się szybko i prosto. Możesz raz przygotować więcej i je zamrozić.

Mąka – u mnie jasna orkiszowa, ale możesz zastąpić ją inną.

Ksylitol – ja wykorzystałam ksylitol i cukier kokosowy, jednak w wersji bez cukru wybierz sam ksylitol, a w wersji klasycznej po prostu cukier. Pamiętaj, że ksylitol to ok 75 % słodkości cukru.

Przyprawy – cynamon, imbir i gałka muszkatołowa. Możesz też dodać kardamon lub kurkumę.

Masło – lub margaryna

Orzechy włoskie i wiórki – lub inne orzechy, które lubisz.

+ jajka, proszek do pieczenia, sól

Proste ciasto dyniowe

Recipe by DietaWplanach
Porcje

10

porcji
W porcji

362

kcal

Składniki

  • mąka orkiszowa – 320 g ( 2 i 1/2 szklanki) lub inna mąka

  • ksylitol – 270 g (1 i 1/3 szklanki) lub 200 g cukru

  • dynia (puree) – 300 g

  • jajka – 2 sztuki

  • masło – 130 g

  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • cynamon – 1 łyżeczka

  • sól – 1/2 łyżeczki

  • gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

  • imbir w proszku – 1/4 łyżeczki

  • ulubione orzechy (u mnie włoskie)- 60 g (4 łyżki)

  • wiórki kokosowe – 30 g (5 łyżek)

Wykonanie

  • Wymieszaj mąkę (250 g), ksylitol (200 g), przyprawy, sól i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce zblenduj na gładko puree z dyni, jajka i masło (70 g).
  • Połącz składniki, wymieszaj je i wylewaj do podłużnej keksówki wyłożonej papierem.
  • Ręką wyrób kruszonkę: mąka (70 g) z zimnym, pokrojonym masłem (60 g), ksylitolem (70 g), orzechami i wiórkami.
  • Na ciasto wysyp kruszonkę i piecz całość ok. 50-60 minut w 185 C. Piecz do suchego patyczka.

INNE JESIENNE PRZEPISY

Zupa krem z pomarańczowych warzyw

Warzywa, które ożyłam do zupy są dostępne tak na prawdę o każdej porze roku. Jednak to na jesień przychodzi ochota na rozgrzewające zupy.

Pasztet z soczewicy i marchewki

Miałam akurat zaczętą soczewicę i kaszę jaglaną. Znalazłam też w szafce puszkę ciecierzycy. Powstał z tego pyszny, delikatny, wege pasztet.