Sałatka ze śliwkami i serem

Sałatka ze śliwkami i serem to propozycja na szybkie drugie śniadanie. Do jej zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników.

Kiedy kończy się lato często zapominamy o surowych warzywach i owocach. Częściej jemy posiłki na ciepło, a dania są ‘konkretne’. Kto tam by chciał sałatkę…

Warto jednak zadbać o to, żeby w codzienne diecie pojawiały się surowe warzywa i owoce. Szczególnie o warzywa chodzi, bo o owocach jako tako pamiętamy.

Zielone warzywa liściaste są szczególnie zdrowe! To bogate źródło kwasu foliowego i przeciwutleniaczy.

Sałatka ze śliwkami i serem – co potrzebujesz

Mix sałat lub jeden ulubiony rodzaj – sałata masłowa, lodowa, roszponka, rzymska, rukola, botwinka, szpinak.

Śliwki – nie ma różnicy jakie.

Ser – u mnie ser kozi, ale możesz wybrać inny (np. serek biały do smarowania lub fetę albo mozzarellę).

Oliwa, musztarda, miód – do tego woda, sól i pieprz i mamy pyszny sos sałatkowy.

Pestki dyni – możesz też wykorzystać inne nasiona lub orzechy (np. włoskie, słonecznik, nerkowce, migdały).

Śliwki – właściwości zdrowotne

Śliwki regulują trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (frakcji błonnika) zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego. 

Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole, które wzmagają działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają między innymi nowotworom i miażdżycy.

Sałatka ze śliwkami i serem – ile to kalorii?

W sałatce jest 351 kcal, w tym: 12 g białka/ 24 g tłuszczu/ 23 g węglowodanów/ 3 g błonnika.

Sałatka ze śliwkami i serem

Recipe by DietaWplanach
Pocje

1

porcja
W porcji

351

kcal

Składniki

  • Mix sałat – 3 garści

  • Śliwki – 2 sztuki

  • Ser kozi lub inny – ok. 4 łyżki

  • Ogórek zielony – kilka grubszych plastrów

  • Oliwa lub olej tłoczony na zimno – 1 łyżka

  • Pestki dyni – 1 łyżka

  • Musztarda – 1 łyżeczka

  • Miód – 1/2 łyżeczki

  • Woda, sól, pieprz

Wykonanie

  • Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą, odrobiną wody, soli i pieprzu.
  • Sos wymieszaj z sałatą. Dodaj pokrojonego ogórka.
  • Na to wyłóż pokrojone śliwki i ser.
  • Całość posyp pestkami dyni.

INNE JESIENNE PRZEPISY

Proste ciasto dyniowe

Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.

Pasztet z soczewicy i marchewki

Miałam akurat zaczętą soczewicę i kaszę jaglaną. Znalazłam też w szafce puszkę ciecierzycy. Powstał z tego pyszny, delikatny, wege pasztet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.