Sałatka ze śliwkami i serem to propozycja na szybkie drugie śniadanie. Do jej zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników.
Kiedy kończy się lato często zapominamy o surowych warzywach i owocach. Częściej jemy posiłki na ciepło, a dania są ‘konkretne’. Kto tam by chciał sałatkę…
Warto jednak zadbać o to, żeby w codzienne diecie pojawiały się surowe warzywa i owoce. Szczególnie o warzywa chodzi, bo o owocach jako tako pamiętamy.
Zielone warzywa liściaste są szczególnie zdrowe! To bogate źródło kwasu foliowego i przeciwutleniaczy.
Sałatka ze śliwkami i serem – co potrzebujesz
Mix sałat lub jeden ulubiony rodzaj – sałata masłowa, lodowa, roszponka, rzymska, rukola, botwinka, szpinak.
Śliwki – nie ma różnicy jakie.
Ser – u mnie ser kozi, ale możesz wybrać inny (np. serek biały do smarowania lub fetę albo mozzarellę).
Oliwa, musztarda, miód – do tego woda, sól i pieprz i mamy pyszny sos sałatkowy.
Pestki dyni – możesz też wykorzystać inne nasiona lub orzechy (np. włoskie, słonecznik, nerkowce, migdały).
Śliwki – właściwości zdrowotne
Śliwki regulują trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (frakcji błonnika) zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.
Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole, które wzmagają działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają między innymi nowotworom i miażdżycy.
Sałatka ze śliwkami i serem – ile to kalorii?
W sałatce jest 351 kcal, w tym: 12 g białka/ 24 g tłuszczu/ 23 g węglowodanów/ 3 g błonnika.
Sałatka ze śliwkami i serem
1
porcja351
kcalSkładniki
Mix sałat – 3 garści
Śliwki – 2 sztuki
Ser kozi lub inny – ok. 4 łyżki
Ogórek zielony – kilka grubszych plastrów
Oliwa lub olej tłoczony na zimno – 1 łyżka
Pestki dyni – 1 łyżka
Musztarda – 1 łyżeczka
Miód – 1/2 łyżeczki
Woda, sól, pieprz
Wykonanie
- Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą, odrobiną wody, soli i pieprzu.
- Sos wymieszaj z sałatą. Dodaj pokrojonego ogórka.
- Na to wyłóż pokrojone śliwki i ser.
- Całość posyp pestkami dyni.
INNE JESIENNE PRZEPISY
Proste ciasto dyniowe
Dynia nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Dzięki niej zwykłe, proste ciasto może być puszyste i wilgotne jednocześnie.
Pasztet z soczewicy i marchewki
Miałam akurat zaczętą soczewicę i kaszę jaglaną. Znalazłam też w szafce puszkę ciecierzycy. Powstał z tego pyszny, delikatny, wege pasztet.