Deser dla alergika to często nie łatwe wyzwanie. Pudding z amarantusa nie zawiera glutenu, ani nabiału. Do swojej wersji użyłam jabłek z miodem i cynamonem, jednak możecie użyć innych owoców, na przykład gruszek lub owoców leśnych.
Czemu akurat amarantus?
Amarantus to niezwykłe zboże, które bije na głowy pszenicę, ryż, a nawet owies. Ziarno amarantusa jest zaliczane do tzw. super żywności. Ma więcej błonnika niż zboża wymienione wcześniej, a także więcej białka, a przede wszystkim żelaza. W 100 g suchego amarantusa mamy aż 15 mg żelaza. Dla porównania, owies ma go 5 mg, ryż 4,4 mg, a pszenica 4mg.
W 100 g amarantusa znajdziemy też, aż 250 mg wapnia!
Amarantus jest świetnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej, bo nie zawiera glutenu. Jest również świetną propozycją na deser dla alergika.
Warto wspomnieć, że amarantus ma swój charakterystyczny smak. Dla mnie jest to coś w rodzaju orzecha. W połączeniu z innymi smakami wypada świetnie, ale sam jest dla mnie zbyt aromatyczny.
Co potrzebujemy?
- ziarna amarantusa – podstawa naszego puddingu. Myślę, że można by też spróbować wersji z komosą,
- mleko roślinne – u mnie sojowe z dodatkiem wapnia i B12. Ważna kwestia dla osób na dietach roślinnych! Wybierajcie mleka z dodatkiem tych składników.
- miód – ja miałam akurat pyszny miód z propolisem i pyłkiem kwiatowym. Przy wyborze miodu sprawdzajcie źródło i omijajcie tanie zamienniki z marketu. Takie produkty nie mają nic wspólnego z miodem od pszczół.
- cynamon – moja ulubiona przyprawa, która oczywiście idealnie pasuje do jabłek.
- mak – pierwsza warstwa (ta ciemniejsza) została wymieszana ze świeżo zmielonym makiem. O maku i o tym czemu lepiej nie kupowć już zmielonych ziaren pisałam tutaj:
- jabłka – lekko kwaśne i soczyste. Idealnie nadają się do takich deserów. Jeśli chcesz, możesz wybrać inne owoce 🙂
- sok z cytryny – co by nie było za słodko. Jeśli wybierzesz owoce leśne zamiast jabłek to możesz pominąć ten składnik.
W jednej porcji: 265 kcal, w tym 7 g białka/ 6,5 g tłuszczu/ 46 węglowodanów/ 230 mg wapnia/ 4 mg żelaza.
Pudding z amarantusa – deser dla alergika
2
porcje265
kcalSkładniki
- Pudding
amarantus, ziarno ugotowane – 200 g
mleko sojowe – 100 ml
miód – 1 łyżeczka
mak – 2 łyżki
cynamon – 1/2 łyżeczki
sok z cytryny – 1 łyżka
- Jabłka
jabłka – 1 sztuka
miód – 1 łyżeczka
sok z cytryny – 1 łyżeczka
cynamon – 1/3 łyżeczki
Wykonanie
- Amarantus ugotuj. Jabłka pokrój w kostkę.
- Do rondelka wrzuć pokrojone jabłka i podlej odrobiną wody, tak aby nie przywierały. Duś aż zmiękną.
- Pod koniec duszenia dodaj miód, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj. Odstaw.
- Ugotowany amarantus zblenduj z mlekiem, miodem, cynamonem i sokiem z cytryny.
- Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp świeżo zmielony mak. Wymieszaj.
- Do szklanek nakładaj ciemną masę, na to jasną masę bez maku, a na wierzch ułóż jabłka.