Krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z buraków to sposób na pyszną kolację na ciepło.

Buraki to bardzo wdzięczne warzywa z których możemy zrobić wiele pysznych potraw. Wszyscy kojarzą barszcz ukraiński, czy ćwikłę, ale buraki mogą nam posłużyć też do zrobienia burczanego hummusu, koktajlu, wege kotletów, a nawet ciasta!

U mnie tym razem padło na krem z buraków. Użyłam buraków ćwikłowych podłużnych, ale oczywiście jeśli masz te okrągłe, też mogą być.

Do zrobienia buraczanego kremu potrzeba tylko kilku składników:
  • buraki – baza naszego pięknego różowego kremu,
  • cebula i czosnek – dla ostrzejszego i głębszego smaku,
  • imbir – nadaje świetny aromat i odrobinę ostrości,
  • mleczko kokosowe – dzięki niemu zupa będzie bardziej kremowa i delikatnie słodka,
  • sok z cytryny – do utrzymania pięknego koloru,
  • pietruszka zielona – dopełnia całość i dodaje uroku.
krem z buraków - składniki

Buraki są cudownym warzywem, ale bez rękawiczek nie podchodź! Jeśli jest już za późno i twoje ręce, bluzka, blat i deska zmieniły kolor na głęboki róż, nic straconego.

Jak zmyć buraczane pozostałości?

Ręce:

  • zamocz dłonie w soku z cytryny i chwilę szoruj,
  • dodaj odrobinę wody do sody oczyszczonej i wetrzyj w dłonie,
  • rozetrzyj w dłoniach kilka kropli kwasku cytrynowego.

Drewniana deska/ blat:

Przed zabieraniem się do krojenia rozetrzyj na desce kilka kropli oleju. Dzięki temu sok z buraka nie wsiąknie w drewno.

Ubranie:

Tutaj ważny jest refleks i szybkie działanie.

  1. Zwilżony ręcznik papierowy przykładamy do plamy – wchłonie on nadmiar soku.
  2. Płuczemy plamę pod bieżącą wodą (zimną), aż będzie lecieć czysta woda.
  3. Jeśli to nie pomaga to namocz ubranie w gorącej wodzie z detergentem, np. odplamiaczem.

Jeśli lubisz dania z buraków, może pora spróbować zakwas?

Poniżej przepis za zupę krem z buraka, z mleczkiem kokosowym. Przepis jest na 3 porcje lub 2 większe – w sam raz na kolację.

1 porcja to około 338 kcal, więc z kawałkiem żytniego pieczywa ten krem z buraków idealnie wpasuje się na zdrową kolację.

Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
W porcji

338

kcal

Składniki

  • Burak – 2 duże sztuki

  • Cebula – 1/2 sztuki

  • Czosnek – 2 ząbki (opcja mniej czosnkowa -1 )

  • Imbir – ok. 1 cm (jeśli nie lubisz mocnego imbirowego akcentu, to mniej)

  • Oliwa z oliwek lub olej – 2 łyżki

  • Mleczko kokosowe z puszki – 100 ml

  • Woda – 300 ml

  • Sok z cytryny – 1 łyżka lub więcej

  • Pietruszka zielona – 4 łyżki (posiekanej)

  • Pestki dyni – 1 łyżka

  • Słonecznik – 1 łyżka

Wykonanie

  • Buraki piecz w folii, w 200 ° C przez 40 minut. Aż będą miękkie. Bardzo duże sztuki możesz potrzymać do godziny.
  • Cebulkę, czosnek i imbir posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę/olej. Smaż 2 minuty, do zeszklenia się cebuli.
  • Dodaj wodę i sok z cytryny. Gotuj 2-3 minuty pod przykryciem.
  • Dorzuć pokrojone w kostkę buraki. Nie gotuj. Ściągnij z kuchenki, dodaj pietruszkę, sól i pieprz. Zblenduj. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i zblenduj jeszcze raz do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Na wierzch zupy posyp uprażone pestki dyni i słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.