Zupa krem z buraków to sposób na pyszną kolację na ciepło.
Buraki to bardzo wdzięczne warzywa z których możemy zrobić wiele pysznych potraw. Wszyscy kojarzą barszcz ukraiński, czy ćwikłę, ale buraki mogą nam posłużyć też do zrobienia burczanego hummusu, koktajlu, wege kotletów, a nawet ciasta!
U mnie tym razem padło na krem z buraków. Użyłam buraków ćwikłowych podłużnych, ale oczywiście jeśli masz te okrągłe, też mogą być.
Do zrobienia buraczanego kremu potrzeba tylko kilku składników:
- buraki – baza naszego pięknego różowego kremu,
- cebula i czosnek – dla ostrzejszego i głębszego smaku,
- imbir – nadaje świetny aromat i odrobinę ostrości,
- mleczko kokosowe – dzięki niemu zupa będzie bardziej kremowa i delikatnie słodka,
- sok z cytryny – do utrzymania pięknego koloru,
- pietruszka zielona – dopełnia całość i dodaje uroku.
Buraki są cudownym warzywem, ale bez rękawiczek nie podchodź! Jeśli jest już za późno i twoje ręce, bluzka, blat i deska zmieniły kolor na głęboki róż, nic straconego.
Jak zmyć buraczane pozostałości?
Ręce:
- zamocz dłonie w soku z cytryny i chwilę szoruj,
- dodaj odrobinę wody do sody oczyszczonej i wetrzyj w dłonie,
- rozetrzyj w dłoniach kilka kropli kwasku cytrynowego.
Drewniana deska/ blat:
Przed zabieraniem się do krojenia rozetrzyj na desce kilka kropli oleju. Dzięki temu sok z buraka nie wsiąknie w drewno.
Ubranie:
Tutaj ważny jest refleks i szybkie działanie.
- Zwilżony ręcznik papierowy przykładamy do plamy – wchłonie on nadmiar soku.
- Płuczemy plamę pod bieżącą wodą (zimną), aż będzie lecieć czysta woda.
- Jeśli to nie pomaga to namocz ubranie w gorącej wodzie z detergentem, np. odplamiaczem.
Jeśli lubisz dania z buraków, może pora spróbować zakwas?
Poniżej przepis za zupę krem z buraka, z mleczkiem kokosowym. Przepis jest na 3 porcje lub 2 większe – w sam raz na kolację.
1 porcja to około 338 kcal, więc z kawałkiem żytniego pieczywa ten krem z buraków idealnie wpasuje się na zdrową kolację.
Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym
2
porcje338
kcalSkładniki
Burak – 2 duże sztuki
Cebula – 1/2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki (opcja mniej czosnkowa -1 )
Imbir – ok. 1 cm (jeśli nie lubisz mocnego imbirowego akcentu, to mniej)
Oliwa z oliwek lub olej – 2 łyżki
Mleczko kokosowe z puszki – 100 ml
Woda – 300 ml
Sok z cytryny – 1 łyżka lub więcej
Pietruszka zielona – 4 łyżki (posiekanej)
Pestki dyni – 1 łyżka
Słonecznik – 1 łyżka
Wykonanie
- Buraki piecz w folii, w 200 ° C przez 40 minut. Aż będą miękkie. Bardzo duże sztuki możesz potrzymać do godziny.
- Cebulkę, czosnek i imbir posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę/olej. Smaż 2 minuty, do zeszklenia się cebuli.
- Dodaj wodę i sok z cytryny. Gotuj 2-3 minuty pod przykryciem.
- Dorzuć pokrojone w kostkę buraki. Nie gotuj. Ściągnij z kuchenki, dodaj pietruszkę, sól i pieprz. Zblenduj. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i zblenduj jeszcze raz do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Na wierzch zupy posyp uprażone pestki dyni i słonecznika.