Kwas foliowy w ciąży


FUNKCJE FOLIANÓW

W ciąży zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze wzrasta, na niektóre pozostaje na stałym poziomie. Szczególnie istotne jest spełnianie zapotrzebowania na kwas foliowy, który odpowiada między innymi za wytwarzanie kwasów nukleinowych, czy substancji wewnątrzkomórkowych, które są niezbędne do podziałów komórek rosnącego płodu. Kwas foliowy odpowiada także ze wytwarzanie komórek krwi, u matki jak i u dziecka. Należy pamiętać, że niedobór tego składnika jest wyjątkowo groźny na początku ciąży. Może odprowadzić do powstawania wad wrodzonych układu nerwowego u płodu.

Już od 1997 roku Zespół Ekspertów Pierwotnej Profilaktyki Wady Cewy Nerwowej zaleca suplementację kwasu foliowego w ilości 0,4 mg/ dobę. Kobiety, które stosowały leki przeciwpadaczkowe, antykoncepcję hormonalną, czy kobiety otyłe, a także palące, powinny dostarczać organizmowi wyższą dawkę kwasu foliowego.

Niedobór kwasu foliowego poza wadami cewy nerwowej może być przyczyną wad serca, wad zaporowych układu moczowego, a nawet zwiększenia ryzyka poronienia, czy zakrzepicy. Zbyt duże dawki mogą z kolei doprowadzić do wzrostu ryzyka uszkodzenia wczesnej ciąży.


ŹRÓDŁA KWASU FOLIOWEGO

Naturalnymi źródłami kwasu foliowego są przede wszystkim zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, czy jaja. Jednak nawet przy odpowiednio zbilansowanej diecie kobiety w ciąży powinny go suplementować. Forma występująca w suplementach jest lepiej przyswajana przez organizm, a także aktywność formy syntetycznej jest korzystniejsza.

W Polsce zaleca się suplementowanie kwasu foliowego wszystkim kobietom w wieku rozrodczym, w ilości 0,4 mg dziennie.

Jeśli zainteresował Cię ten temat, poniżej odsyłam do sprawdzonej literatury z której możesz dowiedzieć się więcej nie tylko o kwasie foliowym, ale również o innych składnikach ważnych w okresie ciąży.


1. Cichocka A., Szostak- Węgierek D. 2015. Żywienie kobiet w ciąży. Porady Lekarzy i dietetyków. Warszawa
2. Karowicz- Bilińska A., Kotarski J., Nowak- Markwitz E., Poręba R., Spaczyński M. 2010. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów. Ginekol Pol., 81, 144-148.
3. Ostrowska L., Stefańska E., Wendołowicz A. Żywienie kobiet w okresie ciąży.  Medycyna Ogólna i Nauki o zdrowiu 20, 2014, nr 3, 341- 345
4. WHO 2016. WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.