Sałatka z batatem i soczewicą

Czasami nie mamy ochoty na ‘konkretne’ posiłki. Sezon na gulasze z soczewicy z kaszą( które swoją drogą kocham), czy inne rozgrzewające dania dopiero się zacznie. Zdarzają się dni kiedy ma się ochotę na same warzywa i owoce no ale gdzieś te zdrowe tłuszcze i porcje białka trzeba przemycić. Dlatego genialnym pomysłem są takie właśnie sałatki.


Przepis na sałatkę z batatem i soczewicą

Składniki:

2 garście rukoli

5 łyżek soczewicy zielonej (suchej, nieugotowanej)

pół batata

50 g fety

1/3 papryki czerwonej (nie jestem zwolennikiem odmierzania takich warzyw więc jak lubisz to daj więcej, może być inna niż czerwona, wedle uznania 😉 )

łyżka oliwy z oliwek

ulubione zioła

sól i pieprz do smaku

Sos:

łyżka posiekanego koperku

1/2 łyżki oliwy

łyżeczka musztardy (najlepiej francuska – to ta z całymi ziarnami gorczycy)

łyżeczka miodu pszczelego

Wykonanie:

  1. Soczewicę ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Pamiętaj żeby przed gotowaniem dokładnie j wypłukać.
  2. Batata pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami. W moim przypadku najczęściej jest to : rozmaryn, oregano, ostra papryka i sól. Piecz w 190 st. C przez około 15-20 minut.
  3. Na umytą rukolę ułóż pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną soczewicę i upieczonego batata. Na wierzchu pokrusz fetę.
  4. Wymieszaj składniki sosu i polej całą sałatkę.

Wartość energetyczna

620 kcal / 27 g B / 23 g T / 68 g W / błonnik 12 g / 390 mg Ca / 100 mg Mg / 6,5 mg Fe / 380 µg folianów

Czemu warto jeść strączki? Czemu ich spożycie jest korzystne dla zdrowia? Poniżej link do wpisu o korzyściach płynących z regularnego spożywania strączków.