Czasami nie mamy ochoty na ‘konkretne’ posiłki. Sezon na gulasze z soczewicy z kaszą( które swoją drogą kocham), czy inne rozgrzewające dania dopiero się zacznie. Zdarzają się dni kiedy ma się ochotę na same warzywa i owoce no ale gdzieś te zdrowe tłuszcze i porcje białka trzeba przemycić. Dlatego genialnym pomysłem są takie właśnie sałatki.
Przepis na sałatkę z batatem i soczewicą
Składniki:
2 garście rukoli
5 łyżek soczewicy zielonej (suchej, nieugotowanej)
pół batata
50 g fety
1/3 papryki czerwonej (nie jestem zwolennikiem odmierzania takich warzyw więc jak lubisz to daj więcej, może być inna niż czerwona, wedle uznania 😉 )
łyżka oliwy z oliwek
ulubione zioła
sól i pieprz do smaku
Sos:
łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy (najlepiej francuska – to ta z całymi ziarnami gorczycy)
łyżeczka miodu pszczelego
Wykonanie:
- Soczewicę ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Pamiętaj żeby przed gotowaniem dokładnie j wypłukać.
- Batata pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami. W moim przypadku najczęściej jest to : rozmaryn, oregano, ostra papryka i sól. Piecz w 190 st. C przez około 15-20 minut.
- Na umytą rukolę ułóż pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną soczewicę i upieczonego batata. Na wierzchu pokrusz fetę.
- Wymieszaj składniki sosu i polej całą sałatkę.
Wartość energetyczna
620 kcal / 27 g B / 23 g T / 68 g W / błonnik 12 g / 390 mg Ca / 100 mg Mg / 6,5 mg Fe / 380 µg folianów
Czemu warto jeść strączki? Czemu ich spożycie jest korzystne dla zdrowia? Poniżej link do wpisu o korzyściach płynących z regularnego spożywania strączków.