Aktualnie to chyba mój ulubiony koktajl. Kiedy nie mam pomysłu na drugie śniadanie zabieram go ze sobą, a w małe pudełeczko biorę jeszcze garść orzechów. Teraz, poza sezonem doceniam, że wcześniej pomroziłam różne owoce. Nie bójcie się mrożonych owoców ! Poza sezonem to one mogą być lepsze jeśli chodzi o wartości odżywcze niż te świeże. Tak samo wygląda sprawa z warzywami, które poza sezonem nie dość, że niedobre to potrafią kosztować dużo za dużo.
Składniki :
– 1 szklanka kefiru
– 1 banan
– garść malin świeżych lub mrożonych
– dwie łyżki świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek ( nadają świetny kolor! )
– garść świeżych lub mrożonych wiśni
– 5 daktyli
Wykonanie:
1. Daktyle wcześniej zalej ciepłą wodą i poczekaj około 15 minut, aż zmiękną. Możesz też zalać je zimną wodą ale wtedy muszą dłużej moknąć.
2. Do blendera wlej kefir, wsyp wszystkie owoce i dodaj wcześniej namoczone, odsączone daktyle.
3. Blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty możesz dodać wody.
Spróbuj wersji na mleku migdałowym. Połączenie migdałów, wiśni i banana jest przepyszne!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
350 kcal/ 13 g białka/ 3 g tłuszczu/ 65 g węglowodanów w tym 10 błonnika/ 380 mg wapnia/ 70 mg wit. C / 100 mg magnezu
SMACZNEGO !
W odpowiedzi na “Koktajl wiśniowo – malinowy na kefirze.”
[…] Koktajl wiśniowo – malinowy na kefirze. Brak komentarzy jagody owoce porady porzeczka wiśnia zdrowie […]