Na czym polega moc antyoksydantów?

Żyjemy w pośpiechu, nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone, stresujemy się więcej, a nasze jedzenie jest coraz bardziej “wygodne” i coraz mniej zdrowe przez co narażamy się na wiele niedoborów. Te wszystkie czynniki jak również palenie tytoniu i nadmierne spożywanie alkoholu wpływają na przyspieszenie tworzenia się wolnych rodników.


Wolne rodniki to produkty uboczne przemian tlenowych w naszym organizmie. Uszkadzają one komórki przez co są odpowiedzialne między innymi za rozwój chorób cywilizacyjnych ( np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, powikłania cukrzycy). Co więcej ich nadmiar wpływa na starzenie się organizmu. Ludzki organizm jednak wszystko ma przemyślane, dlatego też produkuje przeciwutleniacze, które mają za zadanie zwalczać wcześniej wspomniane wolne rodniki. Jednak wszystkie te zachowania takie jak stres, napięcie, zła dieta, przemęczenie, czy zanieczyszczenie powietrza wpływają w dużym stopniu na zaburzenie tej równowagi. Korzystne dla nas antyoksydanty możemy także pobierać z pożywienia, dlatego tak ważne jest urozmaicenie diety i częste sięganie po produkty takie jak :

– przyprawy ( np. cynamon, kurkuma, majeranek, tymianek, oregano),
– owoce jagodowe ( np. borówka, malina, truskawka, porzeczka),
– oleje roślinne,
– zielona herbata,
– produkty bogate w witaminę C,
– kakao i gorzka czekolada,
– warzywa ( przede wszystkich cykoria, burak, brokuł, szpinak),
– nasiona roślin strączkowych ( np. soczewica, fasola biała i czarna).

Włącz do diety kilka porcji świeżych owoców i warzyw dziennie.
Nie bez przyczyny w piramidzie zdrowego żywienia owoce i warzywa znajdują się u podstawy. Pamiętaj, że stosunek spożycia warzyw i owoców powinien wynosić 75 do 25 %.

Poniżej przykładowy jadłospis opierający się na zasadzie 25 / 75 %, czyli w tym przypadku śniadanie i podwieczorek dostarczą porcje owoców, natomiast obiad i kolacja sporą ilość warzyw.


Link do przepisu na pyszny koktajl z malinami, porzeczkami i wiśniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.