Placuszki z botwinki to wiosenna, szybka propozycja na obiad czy kolację. Nada się idealnie jako jedzenie na wynos, do pracy.
Sezon na botwinkę trwa od maja do końca lipca, a przepisem najbardziej kojarzonym jest botwinka w formie zupy, ze śmietanką i koperkiem.
Przepis na placuszki z botwinki jest banalnie prosty, potrzebujemy tylko kilku składników:
- botwinka – baza naszych placuszków
- cukinia – świetnie pasuje do wszelkich warzywnych placków
- jajka – dobrze zlepią masę w całość
- mąka – kolejny składnik, który odpowiada nam za piękne, nierozpadające się placki
- olej – do smażenia
- koperek – prawdziwie wiosenna przyprawa!
- szczypiorek – nadaje wiosennego aromatu i jest delikatniejszy od cebuli
- jogurt, majonez – do sosu
Placuszki – zamienniki (wegańskie, bezmleczne, bezglutenowe)
jajko – zmielone i namoczone w odrobinie wody siemię lniane,
jogurt naturalny – jogurt bez laktozy – jogurt sojowy,
mąka pszenna/orkiszowa/żytnia – mąka gryczana/ jaglana/ ryżowa
majonez – wegański majonez lub pomiń ten składnik
Botwinka – właściwości zdrowotne
W botwinie znajdziemy nie tylko białko, tłuszcz i węglowodany, ale również witaminę C, żelazo i wapń.
Botwina to dobre źródło błonnika i betacyjanów, które to są silnym przeciwutleniaczem i wpływają na obniżanie poziomu ‘złego’ cholesterolu.
Biotyna – to kolejny składnik, dla którego warto poszerzyć swoją dietę o botwinkę. Biotyna wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Podobnie jak buraki, botwina nie ma może wysokiej zawartości żelaza, ale jest produktem krwiotwórczym, czyli będzie mile widziana na diecie osoby zmagającej się z anemią.
Botwina nie jest zalecana u osób ograniczających szczawiany w diecie. Podobnie jak szpinak czy rabarbar.
W jednej porcji z sosem jest 326 kcal/ 9,5 g białka/ 23 g tłuszczu/ 21 g węglowodanów.
Placuszki z botwinki
2
porcje326
kcalSkładniki
Botwinka – 1 pęczek
Cukinia – 1/2 sztuki
Jajko – 1 sztuka
Mąka (u mnie orkiszowa) – 2 łyżki
Szczypiorek – 2 łyżki
Koperek – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Majonez – 1 łyżka
Olej – 2 łyżki
Pieprz i sól – do smaku
Wykonanie
- Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posól i odstaw na 10 minut.
- Botwinkę (bez buraczków) pokrój drobno i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
- Do botwinki dodaj odciśniętą cukinię, wymieszane jajko, mąkę i sól oraz pieprz. Masę wymieszaj.
- Smaż na średnim ogniu, z obu stron. Placuszki jedz z sosem z jogurtu i majonezu.