Placuszki z botwinki

Placuszki z botwinki to wiosenna, szybka propozycja na obiad czy kolację. Nada się idealnie jako jedzenie na wynos, do pracy.

Sezon na botwinkę trwa od maja do końca lipca, a przepisem najbardziej kojarzonym jest botwinka w formie zupy, ze śmietanką i koperkiem.

Przepis na placuszki z botwinki jest banalnie prosty, potrzebujemy tylko kilku składników:
  • botwinka – baza naszych placuszków
  • cukinia – świetnie pasuje do wszelkich warzywnych placków
  • jajka – dobrze zlepią masę w całość
  • mąka – kolejny składnik, który odpowiada nam za piękne, nierozpadające się placki
  • olej – do smażenia
  • koperek – prawdziwie wiosenna przyprawa!
  • szczypiorek – nadaje wiosennego aromatu i jest delikatniejszy od cebuli
  • jogurt, majonez – do sosu
placuszki z botwinki

Placuszki – zamienniki (wegańskie, bezmleczne, bezglutenowe)

jajko – zmielone i namoczone w odrobinie wody siemię lniane,

jogurt naturalny – jogurt bez laktozy – jogurt sojowy,

mąka pszenna/orkiszowa/żytnia – mąka gryczana/ jaglana/ ryżowa

majonez – wegański majonez lub pomiń ten składnik


placuszki z botwinki

Botwinka – właściwości zdrowotne

W botwinie znajdziemy nie tylko białko, tłuszcz i węglowodany, ale również witaminę C, żelazo i wapń.

Botwina to dobre źródło błonnika i betacyjanów, które to są silnym przeciwutleniaczem i wpływają na obniżanie poziomu ‘złego’ cholesterolu.

Biotyna – to kolejny składnik, dla którego warto poszerzyć swoją dietę o botwinkę. Biotyna wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Podobnie jak buraki, botwina nie ma może wysokiej zawartości żelaza, ale jest produktem krwiotwórczym, czyli będzie mile widziana na diecie osoby zmagającej się z anemią.

Botwina nie jest zalecana u osób ograniczających szczawiany w diecie. Podobnie jak szpinak czy rabarbar.

W jednej porcji z sosem jest 326 kcal/ 9,5 g białka/ 23 g tłuszczu/ 21 g węglowodanów.

Placuszki z botwinki

Recipe by DietaWplanach
Porcje

2

porcje
W porcji

326

kcal

Składniki

  • Botwinka – 1 pęczek

  • Cukinia – 1/2 sztuki

  • Jajko – 1 sztuka

  • Mąka (u mnie orkiszowa) – 2 łyżki

  • Szczypiorek – 2 łyżki

  • Koperek – 2 łyżki

  • Jogurt naturalny – 4 łyżki

  • Majonez – 1 łyżka

  • Olej – 2 łyżki

  • Pieprz i sól – do smaku

Wykonanie

  • Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posól i odstaw na 10 minut.
  • Botwinkę (bez buraczków) pokrój drobno i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
  • Do botwinki dodaj odciśniętą cukinię, wymieszane jajko, mąkę i sól oraz pieprz. Masę wymieszaj.
  • Smaż na średnim ogniu, z obu stron. Placuszki jedz z sosem z jogurtu i majonezu.