Dieta wiosenna – recepta na przesilenie?
Dieta wiosenna to nic innego jak zwrócenie uwagi na sezonowe produkty i zadbanie o odżywienie organizmu. Jesteś jedną z tych osób, które mocno odczuwają przełom zimy i wiosny? U niektórych, podczas tak zwanego przesilenia wiosennego mogą wystąpić: nasilone zmęczenie, bóle głowy czy rozdrażnienie.
Do tych wahań nastroju mogą przyczyniać się nagłe zmiany pogody, które często obserwujemy właśnie o tej porze roku. Często towarzyszą temu duże różnice temperatur. Oczywiście to pogorszone samopoczucie może mieć też inne przyczyny. Jeśli utrzymuje się ono u Ciebie przez dłuższy okres czasu i nie chce ustąpić, skontaktuj się ze swoim lekarzem.
U niektórych osób to zmęczenie, obniżona odporność i problemy ze skupieniem mogą wiązać się z niedoborową dietą w okresie zimowym. Mniejsza podaż witamin, składników mineralnych czy błonnika, a do tego brak światła słonecznego i nieodpowiednia suplementacja, może mocno odbić się na naszym zdrowiu.
Jeśli chcesz zadbać o prawidłowe odżywienie swojego organizmu, zajrzyj do wpisu o diecie przeciwzapalnej:
Polecam Ci też wpis o diecie fleksitariańskiej. Znajdziesz w nim darmowy 3-dniowy jadłospis:

Dieta wiosenna – nowe nawyki
Robi się coraz cieplej, a dzień jest coraz dłuższy. Tak jak w zimie większość woli po prostu przeczekać ten czas, tak na wiosnę często budzi się w nas potrzeba zmiany.
Na początek zastanów się nad tym jak wygląda Twoja dieta i czemu chcesz coś w niej zmienić. Jesz słodkie po każdym posiłku, omijasz śniadania, a może nie możesz upilnować regularnego picia wody?
Wypisz sobie te kwestie na których chcesz się skupić. Tak jak rozwój i cele mogą dotyczyć Twojej pracy, tak mogą też posłużyć do planowania zmian w odżywianiu.
Masz to? Wiesz już co przed Tobą i nad czym będziesz pracować? To teraz pomyśl co możesz zrobić żeby ruszyć do przodu w każdym z wymienionych przed siebie aspektów. Nie chodzi tutaj o wielkie kroki, a jedynie o posunięcie się do przodu.
Przykłady:
Walczysz z podjadaniem? Ustal ile chciałbyś jeść posiłków i w jakich porach dnia. Pamiętaj, zachowaj te 3-4 godziny odstępu (zalecany czas odstępu pomiędzy posiłkami dla osób zdrowych).
Chcesz regularnie pić wodę? Połącz konkretne czynności z popijaniem wody; szykujesz śniadanie = szklanka wody ma być wypita, malujesz się = szklanka wody w tym czasie, jedziesz do pracy = wypite pół butelki. Takie działanie pomoże Ci o tym pamiętać. Samo założenie ‘będę pić więcej wody’ bardzo łatwo ucieka z głowy.

Sezonowe warzywa i owoce
Każde warzywo i owoc ma swój lepszy i gorszy okres. Cukinie, ogórka czy paprykę dostaniemy w sklepie prawdopodobnie niezależnie od pory roku, jednak chyba nikt nie zajada ze smakiem grudniowych pomidorów.
Kwiecień – zaczynają się pyszne, soczyste warzywa
- rzodkiewka
- sałata
- pomidory
- ogórki
- szczypiorek, cebulka dymka, por
- natka pietruszki
- marchew, pietruszka, seler – świeża włoszczyzna
- ziemniaki
- topinambur
- szparagi
- kalarepa
- jabłka
- gruszki
- rabarbar
Niestety w kwietniu trochę brakuje nam sezonowych owoców, ale pamiętaj, że mrożonki to świetne rozwiązanie!
Maj – coraz więcej owoców
Te warzywa i owoce co w kwietniu, a poza tym:
- sałata, roszponka, rukola
- szczaw
- botwinka
- groszek
- bób
- kalafior
- agrest
- truskawki
Czerwiec – prawdziwe bogactwo warzyw i owoców
Te warzywa i owoce co powyżej, a poza tym:
- fasolka szparagowa
- brokuł
- młoda kapusta biała i czerwona
- wiśnie
- czereśnie
- porzeczka
- maliny
- arbuz