Szybkie wegańskie curry to przepis z wykorzystaniem tofu i soczewicy.
Curry to chyba jeden z lepszych sposobów na włączanie strączków do diety. Soczewica czerwona gotuje się około 20 minut, więc to tyle co szykujemy i dusimy warzywa. Do tego makaron ryżowy, które możemy równie szybko ugotować.
Alternatywą do curry będzie ryż. Ja poleca basmati lub ciemny.
Zamiast migdałów możecie użyć orzeszków ziemnych lub innych orzechów, które akurat macie pod ręką 🙂
Mango w puszce możecie zastąpić świeżym lub mrożonym albo dodać zamiast niego ananasa! Ananasa zdecydowanie mocniej czuć w takim daniu.
Wersja z mięsem
Proponuję soczewicę zostawić, a tofu wymienić na mięso drobiowe, na przykład pierś z kurczaka.
W takiej wersji myślę, że najlepiej byłoby wstępnie obsmażyć kawałki mięsa i dodać do sosu w tym samym momencie co tofu.

Szybkie wegańskie curry to bardzo proste i wygodne danie, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Nawet jak się wymiesza to smakuje tak samo dobrze!
W jednej porcji makaronu ryżowego z curry: 620 kcal, w tym 23 g białka/ 19 g tłuszczu/ 94 g węglowodanów/ 10 g błonnika/ 9 g żelaza/ 300 mg wapnia.
Szybkie wegańskie curry
3
porcje498
kcalSkładniki
Tofu wędzone lub zwykłe – 180 g (1 kostka)
Soczewica czerwona – 80g
Mleczko kokosowe – 100 ml
Pomidory w puszce krojone – 1 puszka
Mango w puszce – 4 plastry
Oliwa – 1 łyżka
Makaron ryżowy – 210 g (3 porcje po 70 g )
Migdały – 2 łyżki
Pietruszka lub kolendra
Cebula – 1/2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Sos sojowy – 2 łyżki
Kurkuma, curry, papryka ostra, imbir, kardamon
Wykonanie
- Soczewicę ugotuj. Makaron ryżowy ugotuj.
- Na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
- Do cebulki i czosnku dodaj pomidory i kawałki pokrojonego mango oraz przyprawy. Duś 5-7 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe i tofu pokrojone w kostkę. Duś jeszcze 5 minut.
- Dodaj ugotowaną soczewicę. Wymieszaj i podgrzewaj 3 minuty.
Z makaronowych dań wygodnych do lunchboxa, polecam również te przepisy:
W odpowiedzi na “Szybkie wegańskie curry”
[…] idę po przepis […]