Sałatka z makaronem z groszku to pomysł na sycące, ale lekkie danie wygodne do zabrania ze sobą do pracy.
Od jakiegoś czasu korzystam z makaronów ze strączków. Z soczewicy, ciecierzycy lub grochu. Oczywiście używam również pszennych makaronów, jednak takie warzywne odpowiedniki to dobre źródło między innymi białka roślinnego i błonnika.
Co wchodzi w skład sałatki?
- Makaron z groszku lub inny ze strączków.
- Świeże sezonowe warzywa – u mnie: pomidor malinowy, ogórek i szczypiorek.
- Ser feta – w zastępstwie można użyć halloumi.
- Pestki dyni – zamiennie ze słonecznikiem.
- Sos, czyli oliwa, sok z cytryny i miód.
- Ulubione przyprawy.
Sałatka z makaronem z groszku jest na prawdę szybka i wszystko przygotujecie w czasie gotowania się makaronu.
Makaron z groszku – właściwości odżywcze
W przepisie użyłam makaronu z biedronki (Go Vege). Makaron ten wyprodukowano 100 % z zielonego groszku.
W 100 g produktu mamy 22 g białka. Dla porównania w zwykłym makaronie jest 13 g białka.
Co ważne, w 100 g znajdziemy 10 g błonnika. To bardzo dobry wynik!
Zielony groszek to źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza i cynku.
W porcji sałatki: 397 kcal/ 18 g białka/ 16 g tłuszczu/ 44 g węglowodanów/ 7 g błonnika
Sałatka z makaronem z groszku
1
porcja397
kcalSkładniki
Makaron z groszku – 50 g
Pomidor – 1/2 sztuki
Ogórek zielony – 1 mały
Szczypiorek – 1 łyżka
Feta – 25 g
Pestki dyni – 1 łyżka
Oliwa – 0,5 łyżki
Sok z cytryny – 1 łyżka
Miód – 1/2 łyżeczki
Wykonanie
- Makaron ugotuj al dente (ok. 8 minut).
- Warzywa pokrój i wymieszaj z fetą, oliwą, sokiem z cytryny i miodem.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.