Sałatka z makaronem z groszku

Sałatka z makaronem z groszku to pomysł na sycące, ale lekkie danie wygodne do zabrania ze sobą do pracy.

Od jakiegoś czasu korzystam z makaronów ze strączków. Z soczewicy, ciecierzycy lub grochu. Oczywiście używam również pszennych makaronów, jednak takie warzywne odpowiedniki to dobre źródło między innymi białka roślinnego i błonnika.

Co wchodzi w skład sałatki?
  1. Makaron z groszku lub inny ze strączków.
  2. Świeże sezonowe warzywa – u mnie: pomidor malinowy, ogórek i szczypiorek.
  3. Ser feta – w zastępstwie można użyć halloumi.
  4. Pestki dyni – zamiennie ze słonecznikiem.
  5. Sos, czyli oliwa, sok z cytryny i miód.
  6. Ulubione przyprawy.

Sałatka z makaronem z groszku jest na prawdę szybka i wszystko przygotujecie w czasie gotowania się makaronu.

Sałatka z makaronem z groszku
Makaron z groszku – właściwości odżywcze

W przepisie użyłam makaronu z biedronki (Go Vege). Makaron ten wyprodukowano 100 % z zielonego groszku.

W 100 g produktu mamy 22 g białka. Dla porównania w zwykłym makaronie jest 13 g białka.

Co ważne, w 100 g znajdziemy 10 g błonnika. To bardzo dobry wynik!

Zielony groszek to źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza i cynku.

Sałatka z makaronem z groszku

W porcji sałatki: 397 kcal/ 18 g białka/ 16 g tłuszczu/ 44 g węglowodanów/ 7 g błonnika

Sałatka z makaronem z groszku

Recipe by DietaWplanach
Porcje

1

porcja
Kalorie

397

kcal

Składniki

  • Makaron z groszku – 50 g

  • Pomidor – 1/2 sztuki

  • Ogórek zielony – 1 mały

  • Szczypiorek – 1 łyżka

  • Feta – 25 g

  • Pestki dyni – 1 łyżka

  • Oliwa – 0,5 łyżki

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Miód – 1/2 łyżeczki

Wykonanie

  • Makaron ugotuj al dente (ok. 8 minut).
  • Warzywa pokrój i wymieszaj z fetą, oliwą, sokiem z cytryny i miodem.
  • Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.
Inne wiosenne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *