Jogurty- jakie wybierać i czemu warto je jeść ?

Jogurt jogurtowi nie równy, czyli o tym co siedzi w mlecznych przetworach. Dowiesz się po czym poznać dobry jogurt, a których lepiej nie wybierać.

Głównym surowcem do produkcji jogurtu jest oczywiście mleko. Dodatkami mogą być: mleko w proszku, mleko zagęszczone, żelatyna lub inne składniki mające na celu poprawę konsystencji lub trwałości produktu. Typowy smak jogurtu zawdzięczamy bakteriom, które w procesach fermentacji pozostawiają po sobie m. in. kwas mlekowy, czy aldehyd octowy.

Jogurty często mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ bakterie w nich zawarte przetworzyły większość lub nawet całą laktozę. Jednak jest to kwestia indywidualna i jeden będzie takie produkty lepiej trawił, drugi gorzej.


Co daje nam regularne spożywanie jogurtów?

  • usprawnienie motoryki jelit poprzez zasiedlanie ich korzystnymi bakteriami, zapobieganie wzdęciom, zaparciom, czy biegunkom,
  • działa jak naturalny probiotyk przez co wpływa na poprawę odporności,
  • jest to dobre źródło białka oraz wapnia.

Na co uważać wybierając jogurt?

1. Cukier
Na rynku coraz więcej jest jogurtów owocowych, z muesli, z płatkami, z dżemem, z musem itp. Niestety to w te produkty producenci dosypują cukier kilogramami. Zwróć uwagę na skład produktów i unikaj te dosładzane.

Łyżeczka cukru to 5 g. Poniższe przykłady zawierają od 17 g do 23 g, czyli 3,5-4,5 łyżeczki cukru na jeden jogurt.

2. Mleko w proszku
Przede wszystkim podnosi wartość energetyczną produktu, czyli ta sama ilość = więcej kalorii. Nie jest to składnik, który wpływa na nasze zdrowie w istotnym stopniu ale jeśli możesz to wybieraj te jogurty, które składem są jak najprostsze. Mleko w proszku dodawane jest przez producentów aby polepszyć smak i konsystencję.

3. Zagęstniki
Są stosowane w celu poprawy konsystencji jogurtu. Z nimi produkty są idealnie gładkie i nie rozdzielają się. Znowu, podobnie jak z mlekiem w proszku, nie wywierają większego wpływu na nasz organizm jednak często podwyższają wartość energetyczną produktu.
Pod czym się kryją? W składzie szukaj takich pozycji jak:
– żelatyna,
– białka mleka,
– skrobia,
– śmietanka,
– karagen.

4. Bakterie probiotyczne
Nie każdy jogurt zawiera probiotyki, dlatego też tak ważne jest czytanie składu. Na opakowaniu powinniśmy szukać nie tylko rodzaju bakterii ale również nazw jej konkretnych szczepów. Czasami możemy również znaleźć informacje o ilości żywych bakterii probiotycznych. Niestety to zdarza się bardzo rzadko.
Przykłady takich zapisów na opakowaniu:
– Lactobacillus paracasei subsp. paracasei (L.casei 01)
– Bifidobacterium BB-12

– Bifidobacterium animalis DN173010


Podsumowując wybieraj jogurty z jak najprostszym składem i zwróć uwagę, czy są to produkty probiotyczne. Unikaj tych z dodatkiem cukru i syropu glukozowo fruktozowego. Pamiętaj też, że do produktów typu ‘light’, ‘ 0% tłuszczu’ są często dodawane spore ilości substancji dodatkowych ( niekoniecznie wskazanych), które utrzymują odpowiednią konsystencje.