Makaron z łososiem i cukinią to szybki pomył na obiad, który wyjdzie każdemu! To świetne połączenie wędzonego łososia, miękkiej cukinii i wyrazistych suszonych pomidorów.
Ten obiad to moje must have, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Czas przygotowania to 15 minut, a możemy za jednym zamachem zrobić kilka porcji.
Ten obiad idealnie nada się również jako posiłek a wynos. Zapakuj go do pudełka i weź ze sobą do pracy.
Łosoś wędzony – czy jest zdrowy?
W 100 g łososia wędzonego można znaleźć aż 18,3 g białka. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu to kolejny plus. Taki skład przyczynia się do poprawy pamięci, koncentracji, a ponadto pomaga w walce z wysokim cholesterolem.
Niestety trzeba pamiętać o tym, że wędzony łosoś ma wysoką zawartość soli i muszą go ograniczać osoby zmagające się z nadciśnieniem.
Makaron z łososiem i cukinią – wartości odżywcze
W porcji znajdziesz: 525 kcal/ 2 0g białka/ 22 g tłuszczu/ 61 g węglowodanów/ 5 g błonnika.
To danie spełnia:
- 55 % dziennego zapotrzebowania na magnez
- 33 % dziennego zapotrzebowania na miedź
- 22 % dziennego zapotrzebowania na magnez
Chcesz zwiększyć ilość białka? Zastąp makaron pszenny makaronem z ciecierzycy lub soczewicy. Możesz też dodać upieczonego łososia, zamiast wędzonego.
Chcesz zwiększyć ilość warzyw? Dodaj paprykę i pomidorki koktajlowe lub pieczarki.
Makaron z łososiem i cukinią
1
porcja525
kcalSkładniki
Makaron spaghetti – 70 g
Łosoś wędzony – 50 g
Cukinia – 100 g
Suszone pomidory – 2 plastry
Śmietanka 30% – 50 ml
Pieprz – do smaku
Wykonanie
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju z pomidorów. Na to wrzuć pokrojoną w plastry cukinię i posiekane pomidory. Duś kilka minut.
- Dodaj kawałki łososia i śmietankę. Duś jeszcze 1 minutę.
- Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i dopraw pieprzem.
INNE ZDROWE PRZEPISY NA OBIADY
Pulpety z soczewicy
Śniadaniowa komosanka to coś nowego w moim menu. Masz ochotę na słodkie śniadanie, ale niekoniecznie kolejną owsiankę?
Szybkie wegańskie curry
Szybkie wegańskie curry to przepis z wykorzystaniem tofu i soczewicy.