Uwielbiam wszelkie domowe pasty. Zawsze wiem co jest w środku, mogę dowolnie wymieniać składniki, a przy tym jest to tania alternatywa dla gotowców. Co więcej taka pasta starcza na dłuugo.
O tym czemu warto jeść strączki i jak się z nimi obchodzić, pisałam tutaj:
Wykonanie pasty z fasoli to góra 10 minut. Zależy jak sprawnie kroicie cebulę. Ta wersja zakłada użycie fasoli z puszki ale jeśli wolisz, użyj suchą fasolę. Pamiętaj jednak, że trzeba ją wcześniej odpowiednio długo moczyć i gotować.
Przepis na pastę z białej fasoli
Składniki:
– puszka fasoli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– pół małej cebuli
– spora łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na łyżce oliwy. Powinna się tylko zeszklić. Nie smaż zbyt długo, bo zrobi się gorzka.
2. Fasolę opłucz z zalewy.
3. Do blendera wrzuć fasolę, podsmażoną cebulkę i resztę oliwy. Blenduj na gładką masę. Możesz też zrobić to blenderem ręcznym.
4. Do uzyskanej masy dodaj majeranek, sól i pieprz.
5. Pastę przechowuj w lodówce do 5 dni.
Jak dla mnie, ta pasta w zestawie z żytnim pieczywem na zakwasie i z ogórkami kiszonymi smakuje najlepiej. Bardzo dobrze komponuje się też ze świeżym pomidorem i papryką 🙂